Știrile 60m.RO

Guvernele lui Iohannis au accesat decât jumătate din totalul fondurilor UE alocate, cu mult sub media europeană

Corina Creţu, desemnată comisar european pentru Politică Regională, a atras atenţia, într-o postare pe pagina sa de socializare, că Guvernul României nu a accesat până acum decât jumătate din totalul fondurilor alocate, ceea ce ar înseamnă cu „mult sub media europeană.”

„Se împlinesc azi opt ani de la momentul semnării Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Ne aflam la finalul perioadei de programare (2014-2020+3 ani), iar rata de absorbţie a fondurilor europene este puţin sub 80%, după ce am reuşit pentru exerciţiul financiar 2007-2014 să cheltuim 92% din fondurile alocate României. Pentru e exerciţiul financiar 2020-2027, România a lansat 12 Programe Operaţionale, dar rata de absorbţie este zero. Prin intermediul POIM, România a avut la dispoziţie în jur de 10 miliarde EUR din partea Uniunii Europene pentru finanţarea principalelor priorităţi de dezvoltare în sectorul de transport.

Potrivit fostului comisar european, Programul Operaţional Infrastructură Mare a fost însoţit de realizarea Master Planului de Transport, document care defineşte nevoile specifice ale României.

„Încă de la semnarea acestui document primordial, mi-am exprimat convingerea fermă că fără o infrastructură modernă, România nu se va putea dezvolta şi nu va putea deveni ceea ce ne dorim cu toţii – o ţară în care oamenii să aibă o viaţă mai bună, economia locală şi cea naţională să prospere, iar tinerii să-şi dorească să rămână, să studieze, să lucreze şi să-şi întemeieze o familie. Şi în calitate de Membru al Parlamentului European, rămân o susţinătoare a investiţiilor în autostrăzi, căi ferate şi aeroporturi, care să conecteze localităţile României între ele, dar şi ţara noastră la Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, pentru a încuraja proiectele de infrastructură din ţară, în 2018 am modificat POIM, alocând mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanţă majoră pentru România (rata de cofinanţare europeană a crescut de la 75% la 85% pentru proiectele privind dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, a reţelei de metrou şi a celor de transport multimodal)”, a afirmat Corina Creţu.

Corina Creţu a explicat că este vorba despre o măsură pe care a adoptat-o în timpul mandatului de Comisar European, de care au beneficiat, de pildă, Centura Bucureşti, Podul de la Brăila sau Autostrada Sebeş-Turda.

„Cu toate acestea, până acum Guvernul României nu a accesat decât jumătate din totalul fondurilor alocate, cu mult sub media europeană. Sper în accelerarea proiectelor actuale, cum sunt Autostrada Unirii Tîrgu Mureş – Iaşi – Ungheni (Autostrada Unirii), Autostrada Moldova şi Autostrada Transilvania. Precizez ca în timpul mandatului meu de Comisar am aprobat toate proiectele de finanţare depuse de Guvernele României în acea perioadă”, a precizat Corina Creţu.

Fostul comisar european rămâne cu satisfacţia că, prin intermediul POIM, a reuşit să semneze finanţarea câtorva proiecte de infrastructură absolut esenţiale pentru România:

– Construirea secţiunii dintre localităţile Dumbrava şi Deva, din autostrada Lugoj-Deva: 336 milioane EUR

– Reţea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti (Centura Bucureştiului);

– Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe liniile de metrou din Capitală;

– Modernizarea reţelei de cale ferată Gurasada – Simeria: 1,3 miliarde EUR.

La acestea se adaugă, a continuat Corina Creţu, modernizarea reţelelor de canalizare din toate judeţele României.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Corect este: „Guvernele lui Iohannis nu au accesat decât jumătate din totalul fondurilor UE…”
    Sau
    „Guvernele lui Iohannis au accesat doar jumătate din totalul fondurilor UE….”
    Nu vă mai bateți joc de limba română!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button