Politică

Grindeanu, după discuţii cu oficiali americani: Exporturile de cereale ucrainene trebuie accelerate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis, vineri, că, după discuţii cu reprezentanţi ai Statelor Unite, s-a ajuns la concluzia că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene, în contextul atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare și agricole, inclusiv asupra depozitelor de la Dunăre.

Acesta a discutat, vineri, la Galați, despre măsuri comune ce se impun, după retragerea unilaterală a Rusiei din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, reprezentanta Comisiei Europene Magda Kopczynska, viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov, coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

,,România va sprijini în continuare eforturile strategice pentru contracararea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei! Această decizie unilaterală a Rusiei a perturbat piețele și a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale.

De aceea, împreună cu reprezentanții Statelor Unite am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene, în contextul atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare și agricole (inclusiv asupra depozitelor de la Dunăre). Sprijinul României pentru Ucraina a fost apreciat, România facilitând exportul a milioane de tone de cereale ucrainene.”, a transmis Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului din Transporturi, SUA și-au reafirmat angajamentul de a acorda asistență financiară vecinilor Ucrainei, printre care și României, pentru a achiziționa pilotine și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier.

,,Măsurile vor include sprijinul SUA pentru extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar și rutier, dar și sprijinirea dezvoltării capacităților de export a sectorului privat de-a lungul Dunării.

În cadrul discuției de la Galați toți participanții au subliniat urgența cu care Rusia trebuie să înceteze imediat atacurile asupra orașelor și infrastructurii ucrainene și să se alăture din nou Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.”, a mai explicat ministrul Transporturilor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button