Internațional

Giorgia Meloni, desemnată prima femeie premier din istoria Italiei

Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d’Italia învingător în alegerile legislative, a fost desemnată să formeze guvernul de către preşedintele Sergio Mattarella, a anunţat secretarul general al preşedinţiei, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, a acceptat această responsabilitate, devenind prima femeie chemată să ocupe această funcţie în istoria ţării.

„Giorgia Meloni a acceptat mandatul şi a prezentat lista de miniştri”, le-a spus Ugo Zampetti jurnaliştilor după consultările dintre Meloni şi preşedintele Sergio Mattarella.

Aceasta  a prezentat vineri după-amiază compoziţia guvernului, care va depune jurământul la ora 08.00 GMT, la Palatul Quirinale. Voturile din cele două camere ale parlamentului vor avea loc săptămâna viitoare.

Giorgia Meloni l-a numit pe Giancarlo Giorgetti, din cadrul Ligii lui Matteo Salvini, ministru al economiei. Potrivit AFP, Giorgetti, trece drept unul dintre reprezentanţii cei mai moderaţi şi pro-europeni ai formaţiunii. În calitate de ministru al dezvoltării economice, el a fost până la final un susţinător al fostului premier Mario Draghi.

Portofoliul de ministru de externe ar urma să fie ocupat de Antonio Tajani, din cadrul Forza Italia, fost preşedinte al Parlamentului European şi comisar european pentru industrie, relatează Reuters.

Postul de ministru pentru afaceri europene va fi ocupat de un personaj mai puţin cunoscut pe scena internaţională, eurodeputatul Raffaele Fitto, copreşedinte al grupului Europenilor Conservatori şi Reformişti (ECR).

Alte posturi-cheie din cabinet, cel de ministru de interne şi cel al apărării, vor fi ocupate de Matteo Piantedosi, un funcţionar civil de carieră fără afiliere politică, respectiv de Guido Crosetto, unul dintre fondatorii Fratelli d’Italia.

În total, nouă ministere au fost asumate de Fratelli d’Italia, Liga şi Forza Italia au primit câte cinci, iar cinci au fost încredinţate unor tehnocraţi.

Cine este Georgia Meloni 

Giorgia Meloni s-a născut la 15 ianuarie 1977, la Roma, potrivit biografiei publicate pe https://biografieonline.it.

A absolvit în 1996 cursuri de filologie în cadrul Institutului Amerigo Vespucci.

A început cariera politică în 1992, în urma masacrului din Via D’Amelio soldat cu moartea unui judecător, aderând la ramura de tineret a Mişcării Sociale Naţionale – Dreapta Naţională (Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale). A fondat organizaţia de tineret ”Gli Antenati”, principala forţă care contesta proiectul de reformă din educaţie iniţiat de ministrul de resort din acea perioadă Rosa Russo Iervolino. Între 1996 şi 2000 a fost coordonator naţional al mişcării Acţiunea Studenţească (”Azione Studentesca”), potrivit surselor citate.

Între 1998 şi 2002, a fost consilier al Provinciei Roma reprezentând partidul Alianţa Naţională (”Alleanza Nazionale”).

A fost membru al comitetului naţional al mişcării de tineret ”Azione Giovani” (2001-2004), din cadrul Alianţei Naţionale, iar în 2004, a fost aleasă preşedinte al mişcării, indică www.giorgiameloni.it.

În 2006, a fost aleasă în Camera Deputaţilor, pe lista Alianţei Naţionale, în colegiul 1 Lazio. Între 2006 şi 2008 a fost vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor şi preşedintă a Comisiei de Comunicaţii şi Informaţii Externe.

În 2008, a fost aleasă deputat pe lista partidului Poporul pentru Libertate (”Popolo della Liberta”).

În perioada mai 2008 – noiembrie 2011, a deţinut funcţia de ministru al Tineretului, devenind la vârsta de 31 de ani cel mai tânăr ministru din istoria Italiei, în cadrul guvernului condus de Silvio Berlusconi.

Între 2009 şi 2012 a condus mişcarea de tineret ”Giovane Italia” din cadrul partidului Poporul pentru Libertate.

În 2012, a părăsit partidul Poporul pentru Libertate pentru a fonda, alături de Guido Crosetto şi Ignazio La Russa, mişcarea naţională de centru-dreapta Fratelli d’Italia (”Fratelli d’Italia – Centrodestra nazionale” – FdI), conform www.giorgiameloni.it.

În 2013, a fost aleasă în Camera Deputaţilor pe lista formaţiunii Fratelli d’Italia. La 3 aprilie 2013, a fost aleasă lider al grupului FdI din Camera Deputaţilor.

La 8 martie 2014, în urma candidaturii la alegerile primare din cadrul formaţiunii Fraţii Italiei – Alianţa Naţională (FdI-An), a fost aleasă preşedintă a formaţiunii în cadrul Congresului din Fiuggi.

La 21 aprilie 2016, şi-a lansat candidatura pentru Primăria Romei. În alegerile locale, a obţinut 20,6% din voturi şi a fost aleasă în Adunarea Capitolină, deţinând poziţia de preşedinte al grupului „Con Giorgia”, în mandatul 2016-2021.

În decembrie 2017, la Congresul Naţional al formaţiunii Fratelli d’Italia, desfăşurat la Trieste, a fost confirmată preşedintă a mişcării.

În septembrie 2020, este aleasă în mod unanim preşedintă a Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), familie politică ce reuneşte peste 40 de partide şi este reprezentată în Parlamentul European.

La alegerile parlamentare din 25 septembrie 2022, Fratelli d’Italia, condus de Georgia Meloni, obţine un rezultat istoric, 26% din voturile exprimate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button