Gheorghe Iancu, profesor în drept constituțional, despre starea de urgență: suntem în afara legii. Amenzile plătite rămân plătite, celelalte se anulează. Koveși nu a câștigat

Gheorghe Iancu este profesor universitar în drept constituțional, la Facultatea de Drept. Acesta este primul expert care a spus că declanșarea stării de urgență și amenzile ce au urmat sunt neconstituționale.

Specialistul consideră că ordonanța militară este corectă, însă nu și prelungirea ei, asta deoarece starea de urgență se poate emite doar pentru 30 de zile, iar starea de asediu pentru 60 de zile. Nici una din cele două tipuri de ordonanțe nu pot fi prelungite.

Gheorghe Iancu afirmă că în acest moment ne aflăm în afara legii și că starea de urgență este ilegală, iar în mod automat toate ordonanțele date pe baza ei sunt nule. Starea de urgență trebuia să se încheia și să înceapă o altă stare.

Expertul spune că nimic nu se va schimba până la momentul în care decizia Curții Constituționale nu se va publica în monitorul oficial.

Toate amenzile ce nu s-au plătit sau care se vor aplica ulterior publicării în monitorul oficial sunt nule. Amenzile care sunt plătite nu se va mai putea reveni asupra lor.

Acesta povestește-te și despre jocurile politice care duc la numirea membrilor Curții Constituționale a unor persoane incompetente pentru această funcție:

„Până la ora 18.00 eram membru al Curții Constituționale. După aceea a venit cineva cu un dosar și i-a spus lui Dragnea că ar trebui să fie numit altcineva, adică el, și a fost numit el. Profesia de drept constituțional nu se pierde dar a fost numit unul care nu are nici o treabă cu așa ceva: nu este doctor, nu este profesor, nu este nimic, este un amărât”.

Gheorghe Iancu se pronunță și asupra deciziei CEDO în ceea ce privește hotărârile Curții Constituționale și spune că doamna Koveși s-a adresat CEDO cu o cerere prin care a spus că nu a fost citată de Curtea Constituțională și nu a putut să se apere în procesul respectiv. CEDO a admis cererea de principiu, dar nu s-a soluționat încă cauza, judecarea procesului urmează să înceapă. Deci Koveși nu a câștigat nimic. Dar Curtea Constituțională nu a putut să o citeze pe persoana fizică Koveși deoarece ea analiza conflictul juridic dintre două instituții ale statului: guvern și președinție.

Un jurist de clasa I știe că împotriva deciziei se face acțiune în contencios administrativ la curtea de apel București, dar Koveși nu a făcut această contestație și s-a trezit atunci că nu mai poate să întoarcă acel decret și acum îi apare în CV că a fost destituită de șeful statului. În această situație ea s-a adresat CEDO deși aceasta nu are nici un fel de competență.

%d blogeri au apreciat: