Semnificații istorice pentru ziua de 4 august. Armata română intra victorioasă în Budapesta – 1919

1704: Englezii cucereau Gibraltarul, rămas singurul teritoriu britanic situat în partea continentală a Europei
1782: Compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart şi Constanze Weber se căsătoreau la Viena
1812: Se năştea Louis Vuitton, creatorul brandului care îi poartă numele şi care reuneşte produse de lux din piele (d. 1892)
1875: Înceta din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (n. 1805)
1901: Se năştea muzicianul american Louis Armstrong (d. 1971)
1914: Germania invada Belgia, iar Marea Britanie declara război Germaniei
1919: Armata română intra victorioasă în Budapesta, marcând sfârșitul scurtului regim comunist instaurat de Bela Kun în Ungaria
1929: Se năştea Yasser Arafat, defunct lider palestinian (d. 2004)
1936: Premierul grec Ioannis Metaxas suspenda parlamentul şi constituţia
1948: Se năştea actriţa Cezara Dafinescu
1958: Era publicat, pentru întâia dată, clasamentul Billboard Hot 100
1961: Se năştea Barack Obama, al 44-lea președinte al SUA, laureat Nobel
1984: La un an de la preluarea puterii în Republica Volta Superioară, președintele Thomas Sankara îi schimba numele acestui stat african în Burkina Faso
1985: Se năştea cântăreaţa americană Kina Grannis
1988: Se năştea muzicianul irlandez John O’Callaghan, solistul trupei rock The Maine
1988: Se năştea cântăreţul englez Tom Parker, component al trupei The Wanted
2003: Înceta din viaţă soprana Valentina Crețoiu (n. 1909)
2007: NASA lansa sonda spaţială Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte
2014: Înceta din viaţă actorul canadian Walter Massey (n. 1928)
2017: Videoclipul cântecului-fenomen ‘Despacito’ depăşea 3 miliarde de vizualizări pe YouTube, devenind cel mai vizionat din istoria platformei
2018: Echipajul feminin de 8+1 al României obţinea medalia de aur la Europenele de canotaj de la Glasgow
2018: 18 persoane mureau în prăbușirea unui elicopter în Siberia
Sursa: www.europafm.ro
- Sindicaliştii de la Apele Române protestează în faţa Ministerului Mediului: Tăiaţi bani de la parlamentari, nu de la noi!Câteva zeci de sindicalişti de la Apele Române protestează, vineri, pentru două ore, în faţa Ministerului Mediului, faţă de diminuarea veniturilor salariale prin reducerea sporului de condiţii vătămătoare de muncă. Acţiunea, care se va desfăşura până la ora 13:00, se înscrie în seria protestelor stabilite de Blocul Naţional Sindical (BNS) şi începute cu o zi în urmă …
- Sorin Faur: România a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veacRomânia a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veac. De fapt, „ideologi” e o etichetă exagerat de generoasă. În fond, doar niște activiști cu propaganda ai unor entități dubioase care îi plătesc …
- Comasarea CNA cu ANCOM, un atac la libertatea preseiPlanul de comasare a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) provoacă îngrijorare profundă în rândul jurnaliștilor, societății civile și experților în media. Dincolo de justificările birocratice sau economice invocate de guvern, această mișcare este percepută ca un atentat la libertatea presei și o încercare periculoasă de …
- Cătălin Ghinăraru (AUR): „Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei românești.”„Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei”, spune dr. Cătălin Ghinăraru, profesor la Universitatea București și membru AUR. Avem o piață a muncii dezechilibrată, cu prea mulți absolvenți de studii superioare angajați în sectorul public și prea puține locuri pentru cei …
- Cornel Nistorescu: „Călin Georgescu e anchetat pentru că nu a solicitat niciun leu de la bugetul statului în campanie; cu Nicuşor Dan, care solicită 12 milioane de euro restituirea unor bani cheltuiți din împrumuturi și donații (încă netransparente) nu e nicio problem㔄Citesc un raport al Asociației Pro Infrastructura care afirmă că: „Cu un ordin de începere emis pe 1 septembrie 2023, după o ceremonie electorală de prost gust regizată cu ocazia primei lopeți din 5 iunie 2024, metroul ușor clujean n-are nici finanțare asigurată, nici proiect tehnic finalizat deci nici autorizație de construire, însă debordează de …