George Simion (AUR): România are un potențial agricol mare. Îi lipsește însă viziunea

George Simion a mers în comuna Cerât, județul Dolj, unde, se afla pe vremuri un combinat care se ocupa cu creșterea porcilor și acoperea nu doar cererea internă, dar reușea să trimită către export 25.000 de capete.

„Toată România suferă de lipsa irigațiilor, de lipsa silozurilor și de lipsa abatoarelor. România ca țară agrară trebuie să aibă o viziune”, susține Simion.

În Cerât nu a mai rămas decât o umbră din vechiul combinat. Traian Marinescu, directorul combinatului desființat, explică: „Aici a fost un complex de porci cu o capacitate de 50-60 de mii de capete, cu un rulaj de 140 de mii pe an și livram la export, în afară de consumul intern, 25.000 de capete. Am luat credit cu 140 la sută dobândă și am rezistat până în 2000. Sectorul zootehnic e la pământ, mâncăm din import, de la asiatici, africani.

O altă problemă stringentă este lipsa irigațiilor. „Ca fermier, având în vedere că în ultima perioadă seceta ne face problema și nu doar în zona Olteniei, ci în toată țara, o problemă este lipsa apei. Canalele sunt inutilizabile, nu avem cum să irigăm. Fermierilor le este greu să acceseze fondurile europene din cauza birocrației, din cauza lipsei de fonduri necesare pentru întocmirea dosarelor și lipsa forței de muncă calificate”.

%d blogeri au apreciat: