Analistul economic Petrișor Peiu: „Avem cei mai săraci cetățeni”

Bogăția de resurse naturale și umane nu este suficientă pentru a face o economie puternică, spune analistul economic Petrișor Peiu într-un interviu.
„Uniunea Europeană nu a reușit să asigure un ritm de creștere care să o mențină acolo unde era în anul 1990. UE a pierdut teren pentru că nu a reușit să asigure ritmuri de creștere comparative cu ritmurile globale, cu excepția estului Europei. În estul Europei, unde se poate vorbi de Polonia.” afirmă analistul Petrișor Peiu.
Petrișor Peiu laudă Polonia pentru că aceasta, spune el „este marele campion al creșterii în regiunea noastră și în Europa în general. Țara cu cea mai spectaculoasă evoluție, țara care a intrat în clubul marilor economii ale lumii, dar și Ungaria, Republica Cehă și nu în ultimul rând România, au avut evoluții mult peste media Uniunii Europene și zonei euro”.
Cu privire la industria românească, analistul economic susține că „în 1990, era o industrie excepțională în producția de semifabricate, dar cu performanțe scăzute în producția de produse finite.
Au urmat două fenomene diferite: România a zis <<Haideți să tăiem acest morman de fiare vechi>> în timp ce polonezii au spus <<Hai să continuăm, să facem o completare a industrializării cu partea de produse finite>>. Și aici s-a creat o discrepanță între România și Polonia.”
Petrișor Peiu a făcut o analiză despre cum a evoluat ponderea capitalului românesc. În 2012, spune acesta, ponderea capitalului românesc era similară cu cel străin. În 2018 în schimb, capitalul privat românesc reprezenta 44%, iar cel străin 52% din cifra de afaceri din România. Capitalul străin a devenit majoritar în retail pentru că statul și autoritățile locale au sprijinit supermarketurile, oferindu-le poziții și autorizații de construcții în oraș, desființând piețe și transformând piețele în supermarket.
„Nu trebuie să spunem că toate evoluțiile din România au fost negative. Totuși, România a progresat și un exemplu relevant care poate fi dat este diferența dintre noi și Ungaria s-a redus. Orice guvern ar trebui să-și fixeze ca obiectiv ca într-o perioadă de 10 ani, de exemplu, să atingem nivelul de performanță din Ungaria. Nu este normal ca o țară cu bogățiile noastre, cu resursele noastră să fie în urma unei țări lipsite de orice fel resursă, cu excepția celei umane. <<Munții noștri aur poartă, Noi cerșim din poartă–n poartă >>. Noi avem resurse, dar nu le exploatăm. Noi avem cei mai săraci cetățeni. Dacă ne uităm la averea financiară netă, românii au mai puțin decât bulgarii, mai puțin decât croații” conchide analistul economic Petrișor Peiu.
Întregul interviu de excepție îl puteți urmări aici
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …