Miliarde de date personale, furate și vândute pe Dark Web. Cu cât au fost scoase la licitație datele bancare

Miliarde de nume de utilizator și parolele asociate lor, inclusiv pentru logarea în aplicațiile bancare, au fost scoase la vânzare pe Dark Web, arată un nou studiu.
Firma de cybersecurity Digital Shadows susține că a găsit peste 15 miliarde de seturi de credențiale care circulă pe „piața neagră”, acolo unde hackerii le pot cumpăra pentru a accesa ilegal inclusiv servicii de la cele de streaming, până la cele bancare.
Acestea din urmă erau disponibile pentru cumpărare cu un preț începând de la aproximativ 56 de lire, ajungând până la 400 de lire pentru conturile „high-quality”.
Dintre cele 15 miliarde de seturi de date personale, cinci dintre ele au fost estimate ca fiind complet noi, adică nu au mai fost tranzacționate niciodată pe forumuri similare.
Firma Digital Shadows arată că numărul credențialelor disponibile pe Dark Web a crescut de patru ori din 2018 până în prezent, în acest interval fiind înregistrate peste 100.000 de breșe de securitate.
„Unele dintre aceste conturi ar putea oferi acces la informații extrem de sensibile. Detaliile făcute publice printr-o astfel de breșă ar putea fi folosite pentru a compromite conturi într-un moment ulterior”, au declarat reprezentanții companiei.
Studiul arată că multe dintre tool-urile online care pot fi utilizate pentru a sparge diverse conturi sunt disponibile pentru cumpărare pentru prețuri derizorii începând de la 3,5 lire, iar cineva care cunoaște domeniul IT chiar le poate utiliza în scopuri negative. Firma a arătat și că la vânzare au fost scoase atât date de logare ale persoanelor fizice, cât și credențiale aparținând unor organizații și companii mari.
„Oricine crede că datele personale i-au fost compromise poate să ia măsuri suplimentare pentru a se proteja în mediul online, precum utilizarea de parole puternice și complexe, unice de la un site la altul, folosirea unui password manager pentru a ține evidența lor și asigurarea faptului că laptopul sau PC-ul utilizat sunt protejate de un sistem antivirus actualizat constant”, au transmis coordonatorii studiului.
Sursa: www.digi-world.tv
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
- România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și UngariaRomânia se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
- Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severăRomânia anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …