Social

Galeria Universității Craiova se ridică împotriva PSD și a Olguței Vasilescu. Banner uriaș la meci: „Nu retrogradați cultural Craiova”

Suporterii echipei Universitatea Craiova au afișat un banner uriaș, sâmbătă seară, la meciul cu Poli Iași în care își manifestă susținerea pentru Corul Filarmonicii ”Oltenia” Craiova. Primăria Craiova, condusă de pesedista Lia Olguța Vasilescu, vrea să desființeze această instutie culturală.

Primăria Craiova și-a propus să „reorganizeze” cultură din oraș prin desființarea Corului Filarmonicii ”Oltenia” Craiova. Suporterii Universității s-au alăturat protestelor oamenilor de cultură din oraș.Propunerea de desființare a Corului Filarmonicii ”Oltenia” Craiova îi aparține consilierului PSD Ionuț Pârvulescu. Acesta susține că „este de notorietate faptul că activitatea acestei structuri este una conexă și complementară, nu de sine stătătoare, care să aducă beneficii în spectacolele organizate, ceea ce nu justifică, din punct de vedere al eficienței, eficacității, economicitatii, oportunitatea menținerii sale”.

Corala Filarmonicii și Orchestra Simfonică ale Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, au interpretat magistral, vineri seară, „Oratoriul de Crăciun” de Johann Sebastian Bach, scrie Gazeta de Sud.

La finalul momentului artistic, dirijrorul român, care locuiește în Elveția, l-a catalogat pe consilierul PSD care a propus desființarea corului drept „grădinar“, care nu are nici cea mai mică legătură cu muzică de la Filarmonica.

„Sper foarte mult că acest sughiț politic care s-a întâmplat și care ne-a lua prin surprindere, trebuie să mărturisesc, să treacă. N-am crezut că s-a ajuns atât de departe încât de luni să nu mai existe contract pentru minunații noștri membrii ai corului. O persoană care nu are nimic de-a face cu muzica și este complet în afară acestei profesii….cred că taie iarbă, e grădinar, își permite cu o nerușinare extremă să comenteze și să aducă argumente împotriva unui ansamblu coral. O asemenea persoană nu cred că ar trebui să facă parte dintr-un consiliu politic”, a spus Nicolae Moldoveanu.

Un membru al orchestrei a criticat, la rândul sau, proiectul de hotărâre care urmează să fie propus votului luni, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local.

„Niciuna dintre Filarmonicile înființate prin decret regal nu s-a gândit să își desființeze corul din niciun fel de motiv, chiar și acolo unde acesta este format din 83 de persoane. Noi suntem doar 53. Nimeni nu s-a gândit la așa ceva. Doar în Craiova, după ce ne-am lăudat că avem cel mai frumos târg de Crăciun, cel mai frumos festival – Intencity, acum nu mai avem bani să păstrăm o bijuterie de 53 de artiști ce greu au fost clădiți. Sperăm că într-un demers comun să putem salva această minunăție, care nu tebuie pierdută“, a spus acesta.

Lia Olguța Vasilescu nu se limitează doar la Corul Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, urmând a fi desființate mai multe instituții culturale, inclusiv Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button