Internațional

Franța pe punctul de a intra în implozie: Incendii în Paris. Peste 120 de polițiști au fost răniți în timpul violențelor de joi seara

Cel puțin 123 de polițiști au fost răniți în cea de-a noua zi de manifestații împotriva reformei pensiilor în Franța și 80 de persoane au fost reținute, a declarat ministrul de interne al țării, Gerald Darmanen.

„Până în prezent, 123 de polițiști și jandarmi au fost răniți și 80 de persoane au fost reținute”, a scris ministrul pe Twitter. La Paris, 58 de persoane fuseseră reținute până joi seara.

Potrivit Ministerului francez de Interne, 1,089 milioane de persoane au manifestat în întreaga țară împotriva creșterii vârstei de pensionare, sindicatul CGT (Confederația Generală a Muncii) numărând 3,5 milioane de participanți.

La Paris, potrivit poliției, 119.000 de persoane au manifestat, în timp ce CGT a precizat că au fost 800.000 de participanți.

Sindicatele au anunțat un nou protest general pe 28 martie.

La scurt timp după începerea protestului din Paris, în coloana de manifestanți au izbucnit revolte. Mai multe ciocniri au izbucnit între protestatari și poliție. Aceștia au aruncat în poliție cu cocktailuri Molotov, petarde și pocnitori, precum și cu sticle de plastic și de sticlă umplute cu diverse lichide. Poliția a răspuns aruncând asupra protestatarilor cu bombe lacrimogene și grenade paralizante.

Mai multe incendii de mari dimensiuni au fost provocate de protestatari pe măsură ce demonstrația a continuat.

Reforma pensiilor promovată de Macron

Săptămâna trecută, prim-ministrul francez Elisabeth Born a folosit articolul 49.3 din Constituție pentru a face să treacă un proiect de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, fără un vot în parlament. Anterior, această lege stârnise deja un val puternic de proteste în Franța, majoritatea adunând peste un milion de participanți în întreaga țară. Demonstrațiile au fost însoțite de ciocniri între manifestanți și poliție.

Nemulțumirea publică a fost, de asemenea, exacerbată după interviul de miercuri al președintelui francez Emmanuel Macron, în care acesta a apărat noua lege și a regretat că autoritățile nu au reușit să le explice mai bine francezilor necesitatea ei. Macron susținuse anterior utilizarea articolului 49.3 pentru a trece rapid un proiect de lege privind creșterea vârstei de pensionare și a declarat că „mulțimea” nu are legitimitate, spre deosebire de cetățenii care își exprimă poziția prin intermediul deputaților lor aleși.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button