Fostul baron PSD, Ionel Arsene, se declară ”îngrozit” de închisorile din țară
Fugit în Italia, acolo unde susține că se confruntă cu grave probleme de natură psihică, incompatibile cu statutul de deținut, Ionel Arsene lansează o ultimă ofensivă în instanță, în încercarea de a scăpa de condamnarea definitivă pentru trafic de influență. În martie 2022, fostul șef al CJ Neamț a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare, însă la data sentinței, acesta era fugit din țară de mai bine de o lună. În prezent, Arsene se află pe lista ”Most Wanted” a Poliției Române, în timp ce Italia refuză să-l extrădeze.
Revizuirea se poate admite dacă un martor a făcut o declarație falsă
Dacă Arsene a reușit să-i convingă pe judecătorii italieni să nu-l trimită în țară pentru că suferă de depresie și că ”există un risc ridicat de suicid dacă ar fi încercat în penitenciarele din România”, iată că acesta și-a găsit puterea și luciditatea pentru a-și rezolva problemele juridice din țară.
În a doua jumătate a lunii septembrie, Tribunalul Bacău va lua în discuție cererea de revizuire a sentinței penale, în urma căruia Ionel Arsene a fost condamnat. Fostul președinte al CJ Neamț a depus cererea la sfârșitul lunii iulie, iar dosarul a fost introdus imediat pe rolul instanței băcăuane.
Revizuirea hotărârilor definitive pe latură penală pot fi solicitate în anumite condiții:
În cazul în care cererea de revizuire a sentinței va fi admisă, sentința împotriva lui Ionel Arsene ar fi anulată, ceea ce ar duce la rezolvarea tuturor problemelor fostului baron PSD. În iunie, ÎCCJ a respins recursul în casație în cazul Ionel Arsene. Acesta mai are la dispoziție încă o cale extraordinară de atac, respectiv contestația în anulare.
Ionel Arsene: ”Justiția românească pune presiune, sistemul este abuziv”
Situația lui Ionel Arsene este una destul de complicată, în condițiile în care statul român a obținut o decizie definitivă de extrădare, la Curtea de Casație din Italia, în noiembrie 2023. Procedura de extrădare s-a blocat, însă, la Curtea de Apel Bari, care a decis să suspende ”operațiunea” cel puțin până în luna decembrie. Anterior, avocații italieni sesizaseră CEDO cu privire la un posibil caz de încălcare a drepturilor omului în cazul cetățeanului român.
Într-un raport depus de avocați, Arsene este descris ca o persoană sensibilă, timidă, care suferă de depresie și are tendințe suicidare, după condamnarea din România.
“Sunt un bărbat într-o situație cu probleme grave de sănătate… acest du-te-vino … m-a îngrozit … această presiune atât de mare că voi fi repatriat în țara mea a fost făcută într-un fel atât de exagerat că m-a speriat atât de tare încât m-am simțit îngrozit (…).
Pentru că văd că justiţia românească punea atâta presiune iar sistemul abuziv a făcut această presiune puternică, a ajuns chiar și aici în Italia și au insistat în acest mod puternic … evident că nu eram într-o stare bună”, a mărturisit Ionel Arsene unui psiholog care s-a ocupat cu evaluarea lui.
Ionel Arsene, denunțat de Gheorghe Ștefan
Raportul mai arată că Ionel Arsene a fost internat de urgență la Spitalul Universitare Policlinica Umberto I din Roma, acolo unde, în urma evaluării psihiatrice, diagnosticul de externare a fost: ”ingerare necorespunzătoare de medicamente în tulburare de dispoziție”, fără vreo afecțiune psihiatrică evidentă.
În dosarul de trafic de influență, Ionel Arsene a fost acuzat că, în cursul anului 2013, când era deputat, a primit suma de 100.000 de euro de la un martor pentru a influența persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, pentru a rezolva o situație referitoare la conflictul de interese. Denunțătorul lui Arsene a fost omul de afaceri Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, fost primar al municipiului Piatra Neamț și patron al clubului de fotbal Ceahlăul.