Politică

Fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, acuză că Austria nu vrea România în Schengen din cauza influenței rusești

România, alături de alte state, ar trebuie să între cât mai repede în programul Visa Waiver, consideră fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman. Invitat la Tema Zilei, de pe TVR Info, Adrian Zuckerman a declarat că ţară noastră ar trebui să aibă curajul de a lupta pentru acceptarea şi în spaţiul Schengen. Fostul diplomat susţine că poziţia autorităţilor de la Viena, de respingere a României, este nejustificată, iar în spatele refuzului s-ar afla influenţele ruseşti.

”Cred că Visa Waiver trebuie făcută pentru România, şi, cel mai important, cât mai repede şi mai bine”, a declarat Adrian Zuckerman.

El s-a referit şi la respingerea admiterii României în spațiul Schengen, pe care a pus-o pe seama protecţionismului, în cazul Olandei, şi a influenţei ruse, în cazul Austriei. ”Cred că austriecii, ungurii, olandezii trebuie să aibă ruşine că blochează România să intre în Schengen. Este un amestec de protecţionism al industriei agriculturii, al portului din Olanda, e o influenţă rusă în Ungaria şi Austria, în opinia mea, care îi face să blocheze. (…) Motivele spuse de ministrul de Interne al Austriei că sunt sindicate de trafic de persoane în România e ceva de necrezut. Cele mai mari astfel de sindicate sunt în Olanda, Franţa şi Europa de Vest. E ruşine şi România trebuie să aibă curaj să nu mai accepte această neacceptare în Schengen”, a declarat Zuckerman.

Adrian Zuckerman a fost ambasador al SUA în România în perioada 2019-2021.

Alături de alţi foşti ambasadori americani al Bucureşti, în iulie 2022, a semnat o scrisoare către români, în care se afirma că includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic, pentru că ar stimula comerţul, turismul, schimburile educaţionale, precum şi relaţiile umane li că că Guvernele celor două state trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerinţelor de admitere a României în acest program.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button