Internațional

Fost premier italian susține că francezii în complicitate cu americanii au doborât un avion italian de pasageri

Un fost premier italian a declarat, într-un interviu publicat sâmbătă, că o rachetă a forţelor aeriene franceze a doborât din greşeală un avion de pasageri deasupra Mării Mediterane în 1980, într-o încercare eşuată de a-l asasina pe liderul de atunci al Libiei, Muammar Gadhafi, relatează AP conform news.ro.

Fostul premier Giuliano Amato a făcut apel la preşedintele francez Emmanuel Macron să infirme sau să confirme afirmaţia sa cu privire la cauza tragediei din 27 iunie 1980, în care au murit toate cele 81 de persoane aflate la bordul unui zbor intern italian.

Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica din Roma, Amato a declarat că este convins că Franţa a nimerit avionul în timp ce ţintea un avion militar libian.

Ce a cauzat prăbuşirea este unul dintre cele mai mari mistere ale Italiei moderne. Unii spun că o bombă a explodat la bordul avionului Itavia în timpul unui zbor de la Bologna la Sicilia, în timp ce alţii spun că examinarea epavei, scoasă de pe fundul mării ani mai târziu, indică faptul că a fost lovită de o rachetă.

„Versiunea cea mai credibilă este cea a responsabilităţii forţelor aeriene franceze, în complicitate cu americanii şi care au participat la un război în ceruri în acea seară de 27 iunie”, a declarat Amato.

NATO plănuia să „simuleze un exerciţiu, cu multe avioane în acţiune, în timpul căruia ar fi trebuit să fie lansată o rachetă” având ca ţintă pe Gadhafi, a declarat Amato.

În urma prăbuşirii, oficialii francezi, americani şi ai NATO au negat orice activitate militară pe cer în acea noapte.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button