Foreign Policy: Turcia și Ungaria nu sunt invitate la Summit for Democracy 2023, organizat de Departamentul de Stat al SUA
Președintele american Joe Biden lasă Turcia și Ungaria în afara listei de invitați e evenimentului ”Summit for Democracy 2023”, care va fi organizat la Washington DC în 28, 29 și 30 martie, anunță Foreign Policy.
”Administrația Biden invită aproximativ 120 de țări să se alăture summitului de săptămâna viitoare, dar doi dintre aliații săi din NATO nu primesc niciun apel.
Turcia și Ungaria au fost lăsate pe lista de invitații pentru acest summit major, pe care echipa Biden îl prezintă ca fiind una dintre inițiativele sale de politică externă emblematice, menită să consolideze democrațiile din întreaga lume și să oprească ascensiunea autocrațiilor”, precizează Foreign Policy într-o analiză.
Respingerea a doi aliați NATO, confirmată de trei oficiali americani reflectă o îngrijorare tot mai mare cu privire la gradul de regres democratic din Turcia și Ungaria, chiar dacă Washingtonul se bazează pe ambele pentru a sprijini strategia Occidentului împotriva Rusiei în timp ce războiul din Ucraina continuă – și are nevoie de ambele pentru a aproba ofertele Finlandei și Suediei de a se alătura NATO ca aliați cu drepturi depline.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a consolidat puterea și a dezmembrat elemente ale democrației din țară, dar se confruntă cu cea mai grea provocare de până acum la adresa guvernării sale de 20 de ani, odată cu viitoarele alegeri din luna mai.
Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, s-a înstrăinat în cadrul Uniunii Europene și al NATO din cauza propriilor sale regrese democratice și a legăturilor strânse ale lui Orban cu Rusia, chiar și după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. La rândul său, guvernul lui Orban a respins în mod constant criticile Washingtonului și ale vecinilor săi din UE privind acuzațiile de regres, chiar dacă blochează un flux constant de inițiative la nivelul UE privind ajutorul pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei, notează Foreign Policy.
Este posibil ca această respingere să inflameze și mai mult tensiunile dintre Washington și cei doi aliați NATO și să mărească distanța dintre restul alianței NATO și UE și cele două țări aberante.
Viitorul Summit pentru democrație, programat în perioada 28-30 martie, implică o serie de evenimente în persoană și virtuale la Washington și în patru țări partenere – Costa Rica, Coreea de Sud, Olanda și Zambia – la care participă președintele american Joe Biden și aproximativ 20 dintre cei mai înalți oficiali ai administrației sale.
Experții externi speră că summitul poate relansa un oarecare elan în rețeaua globală de guverne democratice după ani de regres democratic global.
„Există o divizare fundamentală în acest moment între liderii care își duc țările într-o direcție mai represivă, mai închisă și mai autoritară, față de cei care merg într-o direcție mai deschisă și mai incluzivă”, a declarat Thomas Perriello, director executiv al biroului din SUA al Open Society Foundations și fost congresman democrat.
El a spus că summitul, dacă este organizat corect, poate contribui la a servi ca o „contrapondere” la creșterea autocrațiilor, precum și la compararea democrațiilor mature și emergente.