Economie

Fermierii români au cumpărat fabrica de zahăr de la Luduș, după ce Petre Daea i-a lăsat baltă. Proprietarul francez dorea să o dărâme

Fabrica de zahăr de la Luduș (jud. Mureş) nu se mai închide. Reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania au reușit să preia fabrica, aflată în prag de închidere, în urma deciziei proprietarului francez, scrie ziarulunirea.ro.

Cultivatorii de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni.

„Datorită faptului că am semnat un contract de confidențialitate, nu putem vorbi prea multe. Primul pas e făcut, suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții, deci sperăm că, din toamna asta sau din primăvara anului 2023, cultivatorii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. Prețul la sfeclă anul acesta e chiar foarte bun, sperăm să-l facem și mai bun, pentru că, ținând cont că noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, ar trebui să ne mobilizăm și să facem zahăr pentru România”, a declarat fermierul sibian Teodor Aflat, reprezentantul grupului.

„Eu aș fi bucuros să se salveze fabrica: rămân locurile de muncă, rămâne fabrica de zahăr și ajungem să-l producem la noi în România. Mai multe nu pot spune pe moment. Până nu primesc un comunicat oficial și nu sunt chemat în ședință, nu mă pot pronunța dacă e cumpărată (fabrica) sau nu e cumpărată”, a spus liderul de sindicat din fabrică, Ioan Trif.

În urmă cu o săptămână, patronul francez al Fabricii de Zahăr din Luduș, compania Tereos România SA, afirma că va continua planul de lichidare și mai apoi de demolare a obiectivului, după ce statul român s-a retras din negocieri iar un alt cumpărător nu s-a găsit.La începutul lunii, Sindicatul Liber Zahărul Luduș SA informează faptul că patronul francez al Fabricii de Zahăr din Luduș, compania Tereos România SA va continua planul de lichidare și demolare a obiectivului, după ce statul român, respectiv ministerul Agriculturii condus de Petre Daea, sa retras din negocieri iar un alt cumpărător nu s-a găsit.

„Astăzi, 28.09.2022, am fost anunţaţi că Tereos România SA îşi continuă planul de lichidare şi demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduş, că Statul s-a retras şi în concluzie nu s-a găsit cumpărător”, a arătat atunci Sindicatul Liber Zahărul Luduş, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button