Știrile 60m.RO

Fermierii polonezi au blocat două importante puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei cu Germania, interzicând accesul la două importante puncte de trecere, la Swiecko şi Gubinek, în continuarea protestelor care vizează reglementările din Pactul verde european şi importurile de produse din afara UE, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Blocajul a început duminică şi se va prelungi până miercuri seara”, a declarat luni Marcin Maludy, purtător de cuvânt al poliţiei locale. „Cele două sensuri de mers de pe autostrada A2 sunt oprite”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Fermierii polonezi au organizat deja, la finele lunii februarie, o primă blocare, de scurtă durată, a punctului de trecere a frontierei de la Slubice.

De mai multe săptămâni, în Polonia au loc proteste ale fermierilor, aceştia blocând autostrăzile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Noi discuţii între fermieri şi ministrul polonez al Agriculturii sunt programate a avea loc marţi.

Comisia Europeană a propus deja relaxarea, şi chiar eliminarea, unei părţi din criteriile ecologice stricte pe care noua Politică Agricolă Comună (2023-2027), care a intrat în vigoare anul trecut, şi le cere fermierilor să le respecte în schimbul primirii subvenţiilor europene. Urmează acum ca satele membre şi eurodeputaţii să examineze, în regim de urgenţă, aceste propuneri astfel încât să fie definitivate până la finele lunii aprilie.

Polonia se numără printre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei, de la declanşarea ofensivei ruseşti în luna februarie 2022, însă în ultimele luni relaţiile dintre cele două ţări au fost afectate de diferite dispute comerciale, în special de decizia Bruxelles-ului de a deschide frontierele europene pentru produsele agricole europene care, potrivit fermierilor europeni, nu respectă normele Uniunii Europene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button