Social

Fermierii din acvacultură fac protest în fața Ministerului Agriculturii

Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie ROMFISH şi Patronatul Peştelui din România anunță organizarea unui protest, miercuri, 12 iulie, în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, între orele 11:00 și 15:00.

”Acest demers vine ca urmare a nevoii urgente de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă sectorul de acvacultură și care au fost în mod constant ignorate de către autorități, lucru ce a condus ca, în prezent, sectorul să fie la un pas de faliment, în condiţiile în care 50% din consumul de specii produse în România provine din import”, se arată într-un comunicat de presă al celor două organizații din sectorul de acvacultură din România.

Ce nemulțumiri au producătorii de pește din România

Ce nemulțumiri au producătorii de pește din România

Producătorii de pește consideră că ”acvacultura reprezintă un sector prioritar pentru siguranța alimentară națională şi pentru dezvoltarea economică a spațiului rural şi costier. Cu toate acestea, în ciuda intervențiilor și presiunilor noastre permanente, acvacultura nu beneficiază de atenția și sprijinul adecvat al autorităților pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
Printre motivele protestului se numără:
– finanțările europene în contractele derulate prin POPAM care ne falimentează în loc să ne sprijine;
– deși acvacultura este furnizor net de servicii de mediu, acestea nu sunt recunoscute şi nici compensate cum este cazul altor ramuri ale agriculturii;
– situația nerezolvată de 14 ani a terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură;
– tarifele foarte mari ale apei şi autorizațiilor/avizelor accesorii pentru acvacultură precum;
– situația incertă a proprietății a terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole;
– birocrația nejustificată decât de interese financiare de grup;
– lipsa dialogului real între MADR şi diverse alte autorități şi instituții publice care sugrumă acest sector”.

”Considerăm că este esențial ca autoritățile publice şi media națională să conștientizeze importanța acvaculturii și să acționeze în consecință pentru a susține și promova dezvoltarea durabilă a acestui sector”, se mai arată în comunicatul transmis de ROMFISH și de Patronatul Peştelui din România.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button