Internațional

Fermierii bulgari protestează faţă de preţul mic al cerealelor din Ucraina

Fermierii din Bulgaria sunt revoltaţi de preţul mic al cerealelor care vin din Ucraina. În semn de protest, aceştia au blocat drumurile şi punctele de frontieră prin care trec tirurile încărcate cu grâne.

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale din Bulgaria a declarat că cerealele ucrainene afectează interesele porducătorilor bulgari.

Ilija Prodanov, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Cereale din Bulgaria, susţine că produsele fitosanitare folosite în Ucraina sunt ieftine, periculoase și interzise în spațiul Uniunii Europene. El a adăugat că importurile se fac fără un control fitosanitar adecvat şi că sunt periculoase pentru consumatorii bulgari.

Reprezentanții fermierilor bulgari spun că în ultimele săptămâni au ajuns în Bulgaria aproximativ 280.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, care, după procesare la sud de Dunăre, intră pe piață ca produse de proveniență bulgară.

”Bulgaria este un exportator important de cereale. 2 milioane de tone de grâu de anul trecut sunt încă depozite, iar noua recolta, deși mai mică decât anul trecut, este estimată la aproximativ 6 milioane de tone. Asta este de trei ori mai mult decât consumul intern”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale.

Acesta a făcut apel la Ministerul Agriculturii de la Sofia să protejeze producătorii autohtoni și să oprească importurile ilegale, potrivit portalului de știri agropolska.pl, citat de agrointel.ro

Bulgaria este un jucător important pe piața cerealelor din Europa, iar anul trecut a obținut o recoltă record de 7,1 milioane de tone, comparativ cu 4,7 milioane de tone în 2020 și 6,1 milioane de tone în 2019.

Fermierii din Bulgaria și-au manifestat încă de luna trecută nemulțumirea față de situația creată de decizia UE de a permite importul de cereale, semințe oleaginoase și culturi tehnice din Ucraina în UE fără control fitosanitar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button