JUSTIȚIE

Fentanil pe piața drogurilor din România, unul dintre cele mai puternice droguri din lume

Peste 10.000 de comprimate şi 380 de plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ 700 de comprimate de Oxicodonă, 1.200 de fiole de morfină, dar și comprimate de codeină au fost vândute ilegal de un angajat al unei firme de profil.

Procurorii DIICOT și polițiștii fac joi trei percheziții în București, într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Acţiunea cu numele de cod  ”Himera” în vizează pe angajatul care, în perioada 2022 -2023, a comercializat  în mod repetat aceste substanţe.

Ele sunt folosite pentru dureri extrem de puternice şi sunt eliberate doar cu prescripţie medicală. Joi, individul a fost prins în flagrant, în timp ce voia să vândă mai multe cutii (de ordinul zecilor) cu comprimate, a căror substanță activă este Fentanilul. Anchetatorii fac verificări şi cu privire la modul în care firma aplică și respectă normele legale specifice activității desfășurate.
Fentanilul este de 50 de ori mai puternic decât heroina
DIICOT subliniază că Fentanilul și Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață, având în mod frecvent efect letal. Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale și  gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat  doar în baza prescripției medicale.
” S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.
Potrivit datelor publicate pe site-ul agenției americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”.
Potrivit aceleiași surse, în anul 2022, Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite”, transmite DIICOT. Şi Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică și utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special și poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripții medicale întrucât prezintă un risc major de dependență.
Oxicodona poate fi întâlnită pe piața farmaceutică sub denumirea de ”Oxidolor” ori ”Oxycontin” ori ”Oxycodonă”, substanța activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă, adaugă DIICOT.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button