Semnificații istorice pentru ziua de 12 august. Se năştea Ion Ghica, economist şi om politic – 1816

1816: Se năştea Ion Ghica, economist şi om politic (d. 1897)
1877: Astronomul american Asaph Hall descoperea satelitul Deimos al planetei Marte
1883: Într-o grădină zoologică din Amsterdam, murea ultimul exemplar de Quagga
1913: Se năştea actriţa Clody Bertola, o legendă a teatrului românesc (d. 2007)
1920: Începea Bătălia de la Varșovia, terminată cu victoria decisivă a polonezilor împotriva sovieticilor
1955: Înceta din viaţă scriitorul german Thomas Mann, laureat al Premiului Nobel (n. 1875)
1957: Se năştea cântărețul Ştefan Hrușcă
1971: Se năştea Pete Sampras, glorie a tenisului american
1972: Se năştea actorul Marius Florea Vizante
1981: Era lansat pe piaţă primul calculator personal IBM, modelul 5150
1982: Înceta din viaţă actorul american Henry Fonda (n. 1905)
1992: Se năştea fotomodelul britanic Cara Delevingne
2000: În timpul unui exercițiu militar, submarinul nuclear rusesc Kursk exploda și se scufunda în Marea Barents, în accident murind 118 oameni
2012: Se încheiau Jocurile Olimpice găzduite de Londra
2014: Înceta din viaţă actriţa americană Lauren Bacall (n. 1924)
2016: Un al doilea test confirma că pugilistul Lucian Bute s-a dopat
2017: Murea Tudor Postelnicu, fost şef al Securităţii comuniste, judecat la acel moment pentru uciderea dizidentului Gheorghe Ursu (n. 1931)
2019: Înceta din viață Florin Halagian, fost fotbalist și antrenor de fotbal (n. 1939)
Sursa: www.europafm.ro
- AUR condamnă ferm abuzul autorităților ucrainene împotriva celor aproximativ 200 de elevi și profesori români ținuți cu forța în vamăAlianța pentru Unirea Românilor condamnă ferm abuzul autorităților ucrainene împotriva celor aproximativ 200 de elevi și profesori români din școlile cu predare în limba română din Ucraina, care au fost ținuți fără motiv, mai bine de cinci ore, în soare, la punctul de trecere a frontierei de la Porubne/Tereblecea. Astfel de practici, uzuale regimurilor totalitare, …
- Curtea Supremă a Poloniei a validat rezultatul alegerilor prezidențiale și victoria naționalistului Karol NawrockiCurtea Supremă a Poloniei a validat oficial victoria lui Karol Nawrocki la alegerile prezidențiale desfășurate în luna iunie, în ciuda numeroaselor plângeri privind desfășurarea scrutinului. Alegerile prezidențiale din iunie, câștigate de Karol Nawrocki, au fost contestate prin numeroase plângeri privind desfășurarea scrutinului și prin suspiciuni legate de legitimitatea camerei Curții însărcinate cu examinarea cazului. Curtea …
- Adolescenții României mor în tăcere, iar autoritățile asistă impasibile: o generație pierdută din lipsa acțiuniiMoartea tragică a unei fetițe de doar 13 ani, găsită spânzurată într-o pădure din județul Iași, nu este un caz izolat, ci un nou semnal de alarmă care ar trebui să zdruncine întreaga societate. Tot mai mulți adolescenți aleg moartea în lipsa sprijinului psihologic real, într-un sistem educațional fără consilieri, fără educație emoțională și fără …
- Românii și presa internațională reacționează dur după ce Traian Băsescu și-a recăpătat privilegiile de fost președinteDecizia Curții Constituționale de a-i reda lui Traian Băsescu toate privilegiile de fost președinte, în ciuda verdictului definitiv privind colaborarea sa cu Securitatea, a provocat un val de indignare. Reacțiile interne și externe nu au întârziat: românii au umplut rețelele sociale cu mesaje acide, în timp ce presa străină vorbește despre un regres al statului …
- Premierul Bolojan are 18 consilieri… el ce știe să facă? Învață acum alfabetulPrim-ministrul Ilie Bolojan este sprijinit de o echipă formată din 18 membri, care acoperă atât funcții executive, cât și consultative, toate având rolul de a susține implementarea programului guvernamental. Dintre aceștia, 10 sunt angajați cu roluri plătite, iar 8 consilieri onorifici au un statut neremunerat, aducând expertiză valoroasă în mod voluntar. Dintre aceștia, jumătate au …