Politică

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”: Se strâng semnături pentru grevă generală din 1 iulie

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” anunţă, miercuri, declanşarea acţiunilor de protest şi strângerea de semnături pentru grevă generală din 1 iulie.

”Întrunit astăzi, Consiliul de Coordonare al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” a decis declanşarea acţiunilor de protest”m anunţă, miercuri, sindicaliştii.

Aceştia au precizat că au demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor membri ”Solidaritatea Sanitară” începând cu data de 01 iulie 2023.

Alte acţiuni de protest ale sindicaliştilor:

  • Miting şi marş al membrilor ”Solidaritatea Sanitară” în data de 08 iunie 2023

– Miting în Piaţa Victoriei între orele 11:00-12:00

– Marş între Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei între orele 12:00-12:30

– Miting Piaţa Revoluţiei între orele 12:30-13:00

– Marş Piaţa Revoluţiei – Piaţa Constituţiei între orele 13:00 -13:30

– Miting Piaţa Constituţiei între orele 13-30-14:30

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”:

1. Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă şi încheierea acestui contact colectiv de muncă. Acestea includ asigurarea condiţiilor de muncă decente.

2. Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, acesta asigurând:

 – Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale;

 – Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate (aceste creşteri salariale înseamnă de facto creşterea puterii de cumpărare a tuturor lucrătorilor din sănătate);

3. Aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât şi de proiectul de lege a salarizării:

 – Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.

 – Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

 – Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

4. Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6. Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button