Știrile 60m.RO

Exporturile de gaz natural lichefiat rusesc către țările UE au crescut cu 40% în 2023

Exporturile de gaz natural lichefiat rusesc către țările UE au crescut cu 40% în 2023, față de anul precedent, transmite Europa Liberă. 

Potrivit unui nou raport al grupului anticorupție Global Witness, s-a ajuns ca țările UE să cumpere mai mult decât jumătate din gazul natural lichefiat (GNL) vândut de ruși în primele șapte luni ale anului. 

Informația este confirmată și prin analiza traficului maritim al navelor care transportă GNL, potrivit The Guardian.

Suma plătită în 2023 de țările europene pentru GNL rusesc este de 5,3 miliarde de euro.

Spania și Belgia sunt cumpărătorii principali din UE, conform Global Witness, din pricina opririi importurilor prin conductele de gaz în urma sancțiunilor europene impuse după invadarea Ucrainei.

Însă Spania și Belgia nu sunt principalii consumatori, ci vând mai departe gazul lichefiat către alte țări UE. Potrivit datelor guvernului belgian citate în The Guardian, de exemplu, doar 2,8% din gazul consumat de belgieni vine din Rusia.

Cumpărătorul principal din afara UE este China, care cumpără o cincime din GNL-ul rusesc.

Global Witness spune că aceste achiziții mari sponsorizează războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Firme internaționale precum Shell și TotalEnergies cumpără, în continuare, GNL din Rusia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button