Știrile 60m.RO

Experții demască bătaia de joc a autorităților. Sub 5% dintre spitale au autorizație de securitate la incendiu

Inginerii Onuțu Lohengrin, președintele Asociaţiei pentru Securitatea la Incendiu a Construcţiilor (ASIC), și Cătălin Opriță, membru ASIC, au discutat în cadrul unui interviu pentru publicația Ropres despre securitatea la incendiu în spitalele publice din România.

Experții consideră că autoritățile au ignorat complet acest domeniu, al securității la incendiu, și din acest motiv s-au produs tragedii precum cele de la Piatra Neamț și Matei Balș. Onuțu Lohengrin susține că doar 5% dintre spitalele din țară au primit o astfel de autorizație, restul funcționează fără să respecte măsurile de securitate.

În clădirile sanitare s-au făcut niște investiții insuficiente chiar și acolo unde s-au reabilitat spitale, nu s-au putut aduce la normativele în vigoare, nu s-au putut obține autorizațiile de securitate la incendiu pentru că aceste clădiri sunt foarte vechi, unele depășesc 60 – 70 de ani și suferind modificări de-a lungul timpului nu se pot autoriza și conforma la noi normative”, a explicat președintele ASIC.

„Legile și normativele ar trebui modificate urgent în așa fel încât să fie cât mai ușor să luăm măsuri pentru protecția oamenilor. E un cumul de probleme, lipsa autorizației de securitate la incendiu duce la aceste tragedii”, a subliniat Cătălin Opriță.

Principala problemă a spitalelor este aceea că ele nu au fost proiectate pentru noile tehnologii și vorbim, deci, și de o suprasolicitare a instalațiilor electrice, iar pentru orice modificare este necesară o nouă verificare din partea experiților de securitate la incendiu. Nu poți veni cu aparatură de acasă într-un spital tocmai din acest motiv.

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

Ce ne rămâne de făcut? O posibilă soluție ar fi, pe lângă, obținerea autorizațiilor și pentru celelalte spitale, să se construiască de urgență clădiri noi folosind proiecte tip – acestea ne-ar permite să construim în mai puțin de un an clădiri noi pentru spitale, au precizat experții.

Back to top button