Politică

EUROSTAT: Într-un deceniu, un sfert din fermele mici din România au dispărut!

Potrivit unui studiu al Oficiul European de Statistică (Eurostat) în România în ultimii 10 ani România a pierdut o pătrime dintre fermele sale mici. În schimb, au apărut peste 2.200 de mari exploatații. Aproximativ 5% din toate fermele de peste 100 de hectare din Europa operează în România, al cincilea stat membru din punct de vedere al numărului fermelor de mari dimensiuni, precizează sursa. În 2020, în România erau puțin peste 16.000 de ferme de peste 100 de hectare (în jur de 0,5% din cele peste 2,8 milioane de ferme din țară), care exploatau împreună 6 milioane de hectare (o medie de 381 ha pe fermă mare). În plus, fermele mai mici de 2 hectare (peste 2 milioane de ferme) exploatau împreună 1,3 milioane de hectare.

Față de 2010, numărului de ferme mari a cescut cu 2.272 de unități,  (plus 16,5%), în timp ce numărul unităților de sub 2 hectare s-a diminuat cu 25% (minus 689.100). Trendul este similar în toată Europa datorită fuziunilor și preluărilor de exploatații, acolo fermele cu cel puțin 100 de hectare reprezentând 3,6 % din numărul total de ferme. Împreună, acestea reprezentau puțin mai mult de jumătate (51,8 %) din suprafața totală utilizată pentru producția agricolă în UE.

În consecință, în UE există foarte multe ferme de semisubzistență și doar câteva ferme deosebit de mari. Au dispărut 3 milioane de ferme Eurostat susține că în ultimii zece ani au dispărut din UE circa 3 milioane de ferme, ceea ce reprezintă o scădere de 24,8 %, vizând, în principal, exploatațiile cu o suprafață agricolă utilizată mai mică de 5 hectare. Astfel, în perioada analizată, au existat cu 2,7 milioane de exploatații mai puțin. Singura categorie de exploatații agricole pentru care s-a observat o creștere a fost cea a fermelor cu cel puțin 100 hectare (cu aproape 40.000 de exploatații în plus, sau cu 13,9 %).

Având în vedere că suprafața totală utilizată pentru producția agricolă în UE a fost relativ stabilă între 2010 și 2020 (o scădere de 2,2 %), scăderea numărului de exploatații agricole în toate categoriile de mărime, cu excepția celei mai mari, reflectă fuziuni sau preluări de exploatații. În cazul României, este vorba despre comasarea terenurilor. Raportul Eurostat din aprilie 2023 Într-un raport din primăvară, Eurostat constata că din cele 9,1 milioane de exploatații agricole care existau în 2020 în UE, 2,9 milioane de ferme, adică 31,8% din total erau situate în România.

Numărul este de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în Polonia, țara de pe poziția a doua din clasamentul UE – 1,3 milioane de ferme în Polonia, adică 14,4 % din totalul UE). Fermele dispărute în această perioadă au fost în cea mai mare parte exploatații agricole mici, de subzistență, care au fost achiziționate de firme cu putere financiară. Astfel, numărul fermelor din UE sub cinci hectare era în 2020 cu 4,6 milioane, sub cel consemnat în 2005. Deși au existat pierderi importante și în rândul fermelor mai mari, acestea au fost mult mai puține – numărul total de ferme cu o dimensiune între cinci și 100 ha a coborât din 2005 până în 2020 cu 0,7 milioane.

Autoritățile europene consideră că fermele mici pot juca un rol important în reducerea riscului de sărăcie rurală, oferind venituri suplimentare și alimente. Eurostat grupează pe trei tipuri principale fermele din UE: ferme de semi-subzistență, unde se pune accent pe creșterea unei proporții mari de alimente pentru a hrăni fermierii și familiile acestora ferme mici și mijlocii care sunt, în general, întreprinderi de familie companii agricole mari, care sunt mai probabil să aibă o formă juridică sau să fie cooperative. Această tipologie este clarificată prin analiza fermelor din punct de vedere al dimensiunii economice a acestora: Din cele 9,1 milioane de ferme din UE, 3,3 milioane au avut o producție standard sub 2.000 euro pe an și au fost responsabile pentru doar 1% din producția economică agricolă totală a UE.

Aceste ferme foarte mici se află la capătul (semi-) subzistenței la scara agriculturii; aproximativ două treimi dintre aceste exploatații au consumat mai mult de jumătate din producția lor în 2016.  Alte 2,5 milioane de ferme au avut o producție economică cuprinsă între 2.000 și 8.000 de euro pe an. Împreună, aceste ferme foarte mici și mici reprezentau în 2020 două treimi (63,7 %) din totalul fermelor existente în UE. 299.000 sunt ferme mari (3,3 % din totalul UE) ce au avut fiecare o producție standard de cel puțin 250.000 euro pe an și au însumat 56,4% din producția agricolă totală a UE. Aceste exploatații sunt mari întreprinderi agricole.

Structura exploatațiilor din România Acest model este foarte vizibil în România, statul membru cu cel mai mare număr de ferme și unde nouă din zece ferme (90,3 % sau 2,6 milioane de ferme) erau mai mici de 5 ha. Cu toate acestea, fermele cu cel puțin 50 de hectare cultivate, reprezentând 0,9% din total, cultivau în 2020 aproximativ 54,0% din terenul arabil al țării. Eurostat notează că România, deși deținea 31,8% din exploatațiile agricole din UE, genera în 2020 doar 3,3% din producția agricolă standard a UE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button