Internațional

Europa intră în război direct cu Rusia: se negociază trimiterea de soldați europeni în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale NATO pe teren în Ucraina nu ar trebui „exclusă” în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, „nu există un consens” pentru această ipoteză, transmite AFP, informează Agerpres.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.

Preşedintele Emmanuel Macron nu a dorit să ofere mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând o „ambiguitate strategică, pe care o asum”. Dar „nu am spus absolut deloc că Franţa nu este favorabilă”, a avertizat el.”Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost menţionată printre opţiuni”, a adăugat el.

Această opţiune nu a fost menţionată anterior de Franţa.

Chestionat la finalul întâlnirii de la Palatul Elysée, premierul olandez Mark Rutte a asigurat că această problemă a trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a fost pe ordinea de zi.

Macron pare tot mai convins

„Mulţi oameni care astăzi spun „niciodată, niciodată” sunt aceiaşi oameni care au spus „niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune” în urmă cu doi ani”, a continuat totuşi Emmanuel Macron.”Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul”.

Preşedintele francez a reamintit, totuşi, că aliaţii Ucrainei „nu sunt în război cu poporul rus”, dar că „pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina”.

Totodată, preşedintele francez a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.

S-a decis „crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanţă şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune”, a anunţat Emmanuel Macron la încheierea conferinţei.

Emmanuel Macron a enumerat cinci „categorii de acţiuni” asupra cărora există consens: apărarea cibernetică; coproducţia de arme, capacităţi militare şi muniţii în Ucraina; apărarea ţărilor direct ameninţate de ofensiva din Ucraina, precum R. Moldova;”capacitatea de a sprijini Ucraina la graniţa cu Belarus cu forţe nemilitare” şi operaţiuni de deminare.

„Suntem convinşi că înfrângerea Rusiei este esenţială pentru securitatea şi stabilitatea în Europa”, a subliniat şeful statului francez.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button