Eșecul unei nulități
Este prematur să vorbim despre „eșecul unei nulități” în cazul doctorului Nicolae Ionel Ciucă. Cum să aducem în discuție eșecul când, într-o carieră politică atât de scurtă, a adunat funcții cât nu reușesc mulți politicieni într-o viață?
S-a angajat politic, deși era încă militar activ, și a fost numit ministru înainte de a preda funcția de șef al SMAp. A fost impus premier după mai puțin de doi ani de prezență în politică și președinte al Senatului de la primul mandat de parlamentar. Este președintele celui mai important partid istoric al României. Singurul președinte PNL care este membru PCR și simpatizant PSD.
Este cel puțin imprudent să aducem în discuție eșecul plagiatorului Ciucă. Și totuși, de ce ar fi? Tot ce atinge generalul se transformă în cenușă.
Armata României se află la cele mai scăzute cote din istorie. De la încrederea și recunoștința populației, până la atitudinea și respectul politicienilor, totul este într-un picaj imposibil de anticipat. Militarul român este umilit, insultat și repudiat, deși are un fost camarad printre liderii formali ai României.
Parlamentul, cu Ciucă senator și președinte al Camerei Superioare, este o cloacă de interese mafiote. Altădată considerat expresia voinței poporului, Legislativul a ajuns o troacă în care porcii se înfruptă lacom din tainul pe care-l împart structurile de conducere ale partidelor.
Executivul nulității a reușit să producă cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Guvernul Ciucă a fost unul din cele mai slabe ale României moderne. O perioadă în care populația a sărăcit, iar statul s-a îndatorat pentru câteva generații.
Ca președinte al PNL Ciucă a dus partidul la un procent exprimat printr-o singură cifră. Un partid care a ajuns lavetă de șters pe jos pentru ciuma roșie. Un apendice sau complice de care are nevoie PSD pentru a nu fi acuzat că fură singur.
Plagiatul unei nulități
Eșecul unei nulități nu ar trebui să fie o surpriză. Când frumoasa limbă română ajunge o slută în discursurile lui, eșecul este previzibil. Când titlul academic este obținut prin furt, nulitatea nu poate fi considerată academician decât într-o dictatură. O țară în care mass media și serviciile își pun resursele la dispoziția unei nulități este o cleptocrație puturoasă.
Statul de drept este transformat în statul de drepți când structurile de forță sunt angajate în protejarea unei nulități. Un partid care ridică osanale și laude unei nulități nu poate aspira să susțină democrația. Este un clan mafiot în care voința și susținerea Nașului sunt singurele linii doctrinare.
Când în rolul Nașului ajunge o nulitate, partidul se îndreaptă către lada de gunoi a istoriei. Indiferent cât de mult se străduiește sau ce planuri disperate încearcă să născocească.
PNL a decis vineri, 3 noiembrie 2023, să participe pe liste proprii la toate alegerile din 2024. Se pune punct astfel speculațiilor privind o alianță electorală cu PSD. Potrivit unui sondaj comandat de conducere, liberalii s-ar afla în urma social-democraților cu peste 12 procente. Sondajul arată că PNL ar obține 19%, iar social-democrații 31% . Cifrele sunt exagerate, iar ecartul față de ciuma roșie este chiar mai mare.
„Prin noi înșine am reușit de-a lungul istoriei. Prin noi înșine vom reuși să abordăm alegerile din 2024 şi să le câștigăm. Să dăm Președintele României. Pentru că nu există altă soluție pentru dezvoltarea României. Suntem aici să stabilim strategia şi direcția… Pentru îndeplinirea lor avem clar nevoie de o strategie şi un plan” a spus Ciucă în deschiderea ședinței Biroului Politic de la Sinaia.
Un impostor incapabil de ceva original. Un plagiator care nu a înțeles nimic din istoria partidului pe care îl conduce.
„Prin noi înșine”, cântecul de lebădă al unui partid
Sursele politice susțin că Nicolae Ciucă s-ar fi decis să candideze la alegerile prezidențiale. Anunțul ar fi fost făcut la aceeași reuniune a conducerii partidului. A fost și momentul în care Ciucă și-a etalat erudiția subliniind în mai multe rânduri aspirațiile pentru un succes „prin noi înșine”.
Cum să-i pretinzi acuratețe istorică unei nulități? Ce știe Ciucă despre istoria PNL, despre personalitățile partidului, doctrina și linia politică a acestuia?
În articolul „Prin noi înșine”, publicat în mai 1905 de ziarul „Voința Națională”, economistul Vintilă I.C. Brătianu exprima „convingerea nestrămutată că prin noi înșine putem să ne dezvoltăm pe toate căile” şi cerea „să nu dăm elementului străin decât strictul necesar”.
Ciucă are plagiatul în sânge. Și-a însușit o expresie fără a-i pătrunde sensul. Nu intrăm în detalii istorice, dar trebuie să corectăm eroarea nulității.
Principiul „prin noi înșine” nu se limita doar la politica economică liberală ci acoperea ideea generală de dezvoltare a întregii societăți românești. „Regimul politic trebuia să se bazeze pe conceptele democratice occidentale, însă adaptate spațiului românesc” spunea Brătianu. Programul economic liberal susținea că interesele generale ale României trebuiau să primeze în fața intereselor corporatiste şi bancare străine.
„Prin noi înșine” a fost o doctrină liberală, dar nu se referea la capacitatea partidului de a se manifesta singur pe scena politică. „Prin noi înșine” a fost cea mai îndrăzneață și românească linie doctrinară pe care au propus-o liberalii în istorie. Nu-i lăsați unei nulități libertatea de a transforma un șlagăr în cântec de lebădă!
Cum implementează Ciucă doctrina „prin noi înșine” în Uniunea Europeană? Lipsa de imaginație îl obligă pe plagiator la măsuri disperate, dar îi este imposibil României să se întoarcă astăzi la politica de tip „prin noi înșine”. PNL își poate propune, însă orice „prin ei înșiși”. Inclusiv să iasă din Parlament.
Salvați soldatul Ciucă!
Întreaga ședință de partid de la Sinaia a avut un singur scop, protejarea unei nulități. Puțin îi pasă lui Ciucă de PNL. El este un oportunist notoriu care urmărește doar interese personale. Până și pretorienii săi sunt utili atât timp cât îi servesc interesele. Altminteri sunt eliminați fără remușcări. Exemple sunt nenumărate.
Ciucă simte că i se clatină scaunul. Hellvig îi suflă tot mai puternic în ceafă. Poziționarea fostului șef SRI este fără echivoc. Fără a-și declara public angajamentul politic, trage deja în PSD, din toate pozițiile. Și nu irosește muniția pe ținte minore. Ironiile la adresa lui Ciolacu aduc în atenție un politician mult mai versat și un intelectual mult mai rafinat decât Ciucă. De altfel comparația ar fi insultătoare pentru Hellvig.
Pe Ciucă l-au apucat palpitațiile. Colesterolul i-a atins cote apocaliptice. S-a gândit că cea mai inteligentă mișcare ar fi să-și declare ferm opțiunea pentru Cotroceni. Să nu mai existe dubii.
Nefericitul crede că va fi greu, astfel, să-l ridice cineva de pe scaun. E adevărat, nu e ușor să muți 0,15 tone. Grindeanu s-a închis în sediul Guvernului convins că astfel și-a securizat funcția de premier.
Ciucă are convingerea că, fiind deja nominalizat drept „prezidențiabilul” PNL, nu mai prezintă importanță alegerile intermediare. Consideră că astfel s-a pus la adăpost de efectele scorurilor jenante pe care PNL le va avea la europarlamentare și locale.
„Vai, bietul Yorick!” vor exclama unii, surprinși de infantilitatea bufonului. De ce? Nu era previzibil sfârșitul?
Disperarea lui Ciucă îi apropie sfârșitul. De ce ți-e teamă nu scapi! Nu sunt puțini cei care consideră că recenta sa decizie este privită cu condescendență și zâmbete ironice în PNL.