Știrile 60m.RO

Eșecul guvernării Ciucă-Ciolacu: Scumpiri masive la alimente

Prețurile alimentelor au crescut cu 40% în ultimii trei ani, arată statisticile. Există însă mari diferențe de costuri între produsele cumpărate din supermarketuri și cele din piețe.

Pentru alimentele precum ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, românii plătesc aproape dublu față de acum trei ani. Cartofii s-au scumpit cel mai mult.

Deși INS indică o creștere a prețului cu 83%, consumatorii afirmă că prețul unui kilogram de cartofi a crescut de două sau chiar de trei ori mai mult.

Într-un hipermarket din Capitală, prețul pornește de la aproape 3,3 lei și poate ajunge la aproape 5 lei, iar în piețe diferențele nu sunt mult mai mici.

În 2021, potrivit datelor de la Curs de Guvernare, kilogramul de cartofi costa 1,77 lei.

Conform lui Cristian Păun, profesor de economie, creșterea prețului cartofului indică o problemă de producție în România: „Dacă am avea suficienți cartofi în țară, prețurile nu ar crește în această măsură”.

Alte produse alimentare de bază

Carnea de pui s-a scumpit cu 81% în ultimii 3 ani, ouăle costă de două ori și jumătate mai mult, roșiile cu 55% mai mult, în timp ce făina și uleiul sunt puțin mai ieftine.

Dacă acum trei ani bonul de la casă era în jur de 50 de lei pentru un coș ce conținea un kilogram de carne de pui, unul de roșii, unul de cartofi, unul de zahăr, un pachet de făină, o sticlă de ulei, una de suc și 10 ouă, acum costul depășește 81 de lei.

Prețurile detergenților a explodat

Acestea au crescut cu 70%, în timp ce statistica oficială anunță o creștere de 30%.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, a explicat că discrepanțele între creșterile de prețuri raportate de statistică și cele resimțite de consumatori se datorează faptului că datele statistice reprezintă o medie ce cuprinde toate tipurile de gospodării din țară.

Economiștii afirmă că importând multe alimente, România „importă” și inflația din țările de origine ale acestora.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button