Politică

Escrocul PNL, Vergil Chițac, pregătește fraudarea alegerilor la Constanța

Primăria Constanța nu va asigura cinci urne pe secție, conform legislației electorale, cum i s-a pus în vedere de Biroul Electoral Județean Constanța (BEJC) și de cel de Circumscripție Locală (BECL), anunță Biroul Electoral Județean într-un răspuns pentru Info Sud-Est. În această situație, se poate ajunge inclusiv la anularea alegerilor, dacă vor exista contestații, conform surselor ISE din structurile electorale consultate.

Primăria Constanța a invocat ”rațiuni financiare” ca justificare la faptul că amenajează doar trei urne pe secție în loc de cinci. Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța, a declarat pentru ISE că în urma unui articol publicat de ziarul local vineri Primăriei Constanța i s-a adus în vedere să amenajeze cinci urne în fiecare secție, câte una separată pentru fiecare buletin, și nu trei urne, din care două cu pereți interiori, așa cum a amenajat primăria în prezent:

  • ”Conform legii, Primarul este cel care asigură dotarea secțiilor de votare având obligativitatea de a asigura cele 5 urne necesare procesului electoral din data de 9 iunie 2024. Din informațiile pe care le dețin, atât BEJ, cât și BECL Constanța au pus în vedere Primarului municipiului Constanța să asigure respectarea legii prin dotarea fiecărei secții de votare cu 5 urne. Urmare a discuțiilor cu reprezentanți ai Primăriei, nu se vor rectifica. Au fost făcute adrese către Primărie. BEM și BEJ respectă legea. Veți fi informați cu privire la următorii pasi”, a transmis purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța pentru ISE.

Sursele din structurile electorale consultate de ISE au explicat faptul că invocarea economisirii de bani prin reducerea urnelor este ”aiuritoare” și că dacă primăria refuză să țină cont de solicitările cu caracter obligatoriu ale BEJ și BECL privind amenajarea urnelor atunci va fi sancționată contravențional. De asemenea, dacă vor exista contestații după încheierea alegerilor privind modul în care acestea s-au desfășurat se poate ajunge până la anularea scrutinului și reluarea acestuia, au mai explicat sursele Info Sud-Est. ISE  a intrat în posesia unei fotografii cu cele trei urne în loc de cinci corpuri separate dintr-o secție de votare. Urnele comune arată astfel (sus, urna mobilă):

ISE a scris vineri cum constănțenii vor vota duminică la alegerile locale și europarlamentare în trei urne în loc de cinci, care vor fi separate în interior printr-un perete despărțitor, decizia fiind a primăriei care a invocat ”rațiuni financiare”, după cum a declarat pentru Info Sud-Est judecătoarea Monica Vieru, președinta Biroului Electoral Municipal Constanța (BEMC).

Controversa urnelor ”comune” vine după ce, în urmă cu o săptămână, Alin Vintilă, director executiv în Primăria Constanța, i-a anunțat pe președinții secțiilor de votare din municipiu și pe locțiitorii lor că vor fi amenajate câte trei urne în fiecare secție în loc de cinci, iar două dintre ele vor fi despărțite printr-un perete interior. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când sunt organizate urne ”comune” pentru alegerile locale la Constanța, motivul fiind economisirea banilor.

Anunțul lui Vintilă a stârnit nemulțumirea mai multor președinți de secții prezenți la întâlnire care au vociferat referitor la decizia primăriei. Vintilă le-a cerut acestora ”să-l asculte până la capăt” și a spus că urnele vor fi separate în interior și că primăria a luat această decizie din ”rațiuni de cheltuire eficientă a banului public”. În municipiu sunt 211 secții de votare, deci primăria a „economisit” banii pe 422 urne. 

Conform Ordonanței de Urgență 21/2024, privind organizarea alegerilor, art. 9, pct. 6 prevede: ”În situația prevăzută la alin. (1), primarii vor asigura urne pentru fiecare tip de buletin de vot”, iar conform Autorității Electorale Permanente o urnă este reprezentată de ”un singur corp”.

Primăria Constanța a declarat pentru ISE că în fiecare secție de votare există ”un ansamblu de urne” care are ”5 incinte distincte” și că nu există riscul ca voturile să fie amestecate, dar nu a explicat de ce nu ține cont de cererile BEJ și BECL și nici nu a transmis câți bani a economisit cu reducerea urnelor de la 5 la 3:

  • ”In fiecare SV este un ansamblu de urne de vot care totalizează 5 incinte distincte, fiecare având câte o fanta distinctă pentru a introduce separat fiecare dintre cele 5 tipuri de buletine de vot așa cum este prevăzut în legislația aferentă. Urnele respecta prevederile legale, OUG 21/2024, art. 9, alin 6 si anume sunt 5 urne cu incinte distincte, fiecare cu orificiu de introducere buletin de vot. Capacul gliseaza partial pentru a descarca buletinele de vot din primul compartiment, apoi se scoate integral pentru a descarca al doilea compartiment. Sau pot decide sa scoata buletinele cu mana din fiecare compartiment. Nu exista riscul sa se amestece buletinele de vot”, a transmis primăria pentru ISE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button