Elena Udrea scapă de aproape 8 luni de pușcărie! Justiția română, din nou generoasă cu politicienii corupți

Fostul ministru Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, ar putea ieși mai repede din penitenciar. Tribunalul Prahova i-a admis o contestație la executare și i-a redus pedeapsa cu aproape opt luni, invocând perioadele petrecute în arest în România, Costa Rica și Bulgaria. Decizia nu este definitivă, dar vine ca o nouă lovitură pentru încrederea publicului în sistemul de justiție.
Un nou episod revoltător din saga impunității de care beneficiază politicienii condamnați în România. Elena Udrea, fost ministru al Turismului și condamnată definitiv la 6 ani de închisoare pentru corupție în celebrul dosar Gala Bute, ar putea scăpa de aproape 8 luni din pedeapsa pe care încă o execută.
Marți, Tribunalul Prahova a admis contestația la executare formulată de Udrea, dispunând deducerea din pedeapsă a mai multor perioade de arest, reținere sau detenție în străinătate. Deși decizia nu este definitivă, ea alimentează percepția larg răspândită că în România, legea e mai blândă cu foștii demnitari decât cu cetățenii obișnuiți.
Potrivit minutei instanței:
„Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 181 din data de 28.03.2017 (…) perioada de la data de 10.02.2015 la data de 25.02.2015 (…) de la data de 25.02.2015 la data de 16.06.2015 (…) de la data de 03.10.2018 la data de 24.12.2018, (…) de la data de 07.04.2022 la data de 16.06.2022, (…) precum și perioada executată efectiv în România respectiv de la data de 16.06.2022 la zi.”
Aceasta înseamnă că se iau în calcul inclusiv perioadele în care Udrea a fost arestată în Costa Rica și Bulgaria, țări în care s-a refugiat pentru a evita încarcerarea în România. Reamintim că în aprilie 2022, cu doar câteva zile înainte de pronunțarea sentinței, Udrea a fugit din țară și a fost prinsă în Bulgaria, lângă granița cu Grecia. A fost ulterior extrădată și încarcerată în Penitenciarul Târgșor.
Decizia Tribunalului Prahova este cu atât mai șocantă cu cât vine într-un context în care societatea românească cere tot mai vehement ca pedepsele pentru corupție să fie aplicate cu fermitate. În loc să stea în închisoare pentru faptele sale, Udrea primește o reducere semnificativă a pedepsei, profitând de breșele sistemului judiciar.
Este un semnal de alarmă că mecanismele de sancționare a corupției în România pot fi relativ ușor ocolite. Elena Udrea, un simbol al rețelelor de putere politică și influență, pare din nou protejată de un sistem care dă înapoi când trebuie să aplice legea cu adevărat. Iar cetățenii, care suportă zilnic efectele unei clase politice corupte, nu pot decât să privească neputincioși cum „justiția pentru unii” își face treaba.