E clar… Programul România Educată, coordonat de o absolventă Spiru Haret

Distribuie acest articol!

Secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, este coordonatorul secretariatului tehnic al Comitetului pentru monitorizarea implementării România Educată, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației Ioana Lazăr a fost prima persoană detașată la Ministerul Educației, la câteva ore după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a preluat portofoliul, actul acesteia de numire pe funcție fiind primul act de acest fel semnat, în calitate de ministru, de Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Comitetul a avut deja prima întâlnire săptămâna trecută, când ministrul Educației spunea că este îngrijorat pentru că nu crede că va avea suficient timp să vină cu un proiect al noii legi a educației până la 1 octombrie. „Vestea proastă este că, deși am propus, în speranța că domnul prim-ministru va accepta, frecvență săptămânală, îmi manifest cu onestitate poate excesivă îngrijorarea cu privire la încadrarea în termenul de 1 octombrie pentru a avea un pachet legislativ coerent într-un prim draft”, declara Cîmpeanu pe 26 august.

Premierul Cîțu, șeful Comitetului pentru monitorizarea implementării România Educată, îi spunea la rându-i că „sunt sigur că veți reuși să faceți până pe 10 septembrie să avem totul pregătit, am mare încredere că se poate face, frecvența săptămânală… v-am spus… o să ne vedem ori de câte ori este nevoie, avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un  proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie”.

Secretariatul tehnic al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată” s-a constituit prin Ordinul Ministrului nr. 4.631/16.08.2021, potrivit răspunsului oficial la solicitarea Edupedu.ro. Acest organism are următoarea componență:

• Secretar general MEd – coordonator
• Secretar general adjunct MEd – membru
• Director general, Direcția Generală Economică – membru
• Director general, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar – membru
• Director general, Direcția Generală Juridică și Control – membru
• Director, Direcția Managementul Programelor Universitare – membru
• Șef serviciu, Unitatea de Politici Publice – membru

Cine sunt cei doi secretari, cei patru directori și un șef serviciu?

  1. Ioana Lazăr – Secretar General, coordonator
  2. Sorin Ștefan Decă – Secretar General Adjunct, membru
  3. Mihai Păunică – director general, Direcția Generală Economică, membru
  4. Mihaela-Tania Irimia – director general, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, membru
  5. Mirela-Gabriela Toma – director general, Direcția Generală Juridică și Control, membru
  6. Elena-Janina Vîlcea, director, Direcția Managementului Programelor Universitare, membru
  7. Valentin Sorin Popescu – șef serviciu, Unitatea de Politici Publice, membru

Ioana Lazăr ocupă funcția de secretar general în cadrul Ministerului Educației din luna decembrie 2020, potrivit CV-ului care este făcut public pe site-ul Ministerului Educației. Aceasta a fost adusă de Sorin Cîmpeanu pe postul de secretar general la trei săptămâni după ce fusese dată afară de fostul ministru al Educației Monica Anisie. Cererea și decizia de detașare a Ioanei Lazăr au fost primele documente semnate de Sorin Cîmpeanu după ce și-a preluat funcția de ministru.

Conform CV-ului, în 2002 a urmat Facultatea de Drept – Universitatea „Spiru Haret” București, iar licența a susținut-o la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza”. Are un master urmat la SNSPA, în domeniul „Puterea Executivă și Administrația Publică”.

Sorin Cîmpeanu și Ioana Lazăr la Guvern / Foto: gov.ro

Ioana Lazăr fusese detașată și de Ludovic Orban, pe acest post, pe 6 noiembrie 2019, de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Ioana Lazăr a mai fost detașată la Ministerul Educației și în 2011, de către premierul de atunci, Emil Boc. Pe 1 iulie 2011 era detașată drept secretar general adjunct în ministerul condus de Daniel Funeriu. Al doilea secretar general adjunct de la acea vreme era chiar fostul ministru, Monica Anisie.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: