Politică

Dungaciu: În politica externă, România seamănă cu „un animal mare și bleg, care stă întins, tolănit”

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, a comparat poziția României în politica externă cu cea a unei bovine.

Într-o dezbatere organizată de LARICS, Dan Dungaciu a spus că poziția statului român seamănă cu cea a „unui animal mare și bleg, care stă întins, tolănit”.

La dezbaterea la care au mai participat jurnalistul Claudiu Lucaci, Alina Achim-Inayeh, Președinte German Marshall Fund România și Ioana Constantin-Bercean, cercetător ISPRI, invitații au vorbit despre războiul din Ucraina și implicațiile asupra regiunii din care face parte și România.

În acest context, Dan Dungaciu a spus că România nu are niciun proiect sau mai bine zis, de a nu deranja pe nimeni.

Iată dialogul (minutul 45:04):

„Dan Dungaciu: Nu suntem în Vișegrad, nu suntem în afara Vișegradului un actor care să-și asume un proiect, neavând niciun proiect, nu pot să-ți dea alții unul. Stă acolo mare ca un…animal mare și bleg care stă întins, tolănit, n-ai cum să faci abstracție de el

Claudiu Lucaci: Ca un elefant?

Dan Dungaciu: Aproape (zâmbete)… și vine cineva și zice „ce-i cu chestia asta mare, care nu face nimic”?

Claudiu Lucaci: Ca un zimbru?

Dan Dungaciu: Seamănă (zâmbete) și mai vine cineva de la Budapesta și-i mai dă un picior și zice „dă-te mă la o parte, stai pe locul meu” și…zimbrul ăla nici măcar nu strigă, ca să destabilizeze, să nu escaladeze. Suferă intern ca să nu facă gălăgie. Se mai dă la o parte, ca să mai facă un pic de loc. Asta-i politica noastră: să nu facă probleme cu nimeni.

Apropo de dimensiuni: comparați România cu statele din Balcani. Unde-i România în toate bucățile de state. Unde e o investiție strategică. Unde e cineva care spune „ce spune Bucureștiul”? În Parlamentul României se făcea pacea balcanică. Aici, cu politicieni români. Păi, unde suntem noi acuma? Ce investiții, ce lider vine la București să întrebe ceva, nu doar să treacă pe-aici. Cine face politica Balcanilor? Așa cum face Viktor Orban? Ne place sau nu ne place dar au o politică. Cei de la Vișegrad au politică, noi nu avem niciuna. Avem proiectul lipsei de proiect. Dacă ai proiectul lipsei de proiect nu te bagă nimeni în seamă: nici partenerul strategic că nu te faci util, nici adversarii pentru că nu contezi”.

Alina Achim-Inayeh, directorul German Marshall Fund România, a spus că țara noastră „este doar un membru NATO, nu își proiectează deloc interesele, pare că nu și-a făcut nici măcar un proces de reflecția asupra intereselor, vulnerabilităților sau liniilor roșii ale noastre în acest context.

România joacă deosebit de modest și foarte limitat strategic. Pare să nu preocupe deloc nici felul în care merg lucrurile cu Republica Moldova sau minoritățile românești dimprejur, toate par că merg în virtutea inerției, iar noi nu jucăm deloc nici la Marea Neagră, chiar dacă situația este complicată acolo. Dar mai demult au fost discuții, încercări de colaborare, inițiative care ar putea fi avansate din nou, măcar unele semne de întrebare care ar putea fi puse. O altă problemă este preluarea Insulei Șerpilor foarte aproape de perimetrul de unde ne-am dori să extragem gaze naturale. Despre toate aceste lucruri România nu vorbește”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button