Știrile 60m.RO

Drumul spre reforma educațională: Ciucă adoptă un memorandum fără putere juridică

Guvernul a adoptat cu puțin timp în urmă un memorandum ce susține creșterea salariilor în educație. Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a fost cel care a susținut vehement adoptarea acestui document, sperând că ”profesorii vor înțelege seriozitatea angajamentului și vor lua decizia de a reveni la catedră”.

Acesta a declarat că prioritatea Guvernului şi a coaliţiei majoritare a fost şi va rămâne aceea ca toţi elevii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar profesorii să primească recunoaşterea importanţei lor în societate.

„Aşa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanţii profesorilor, prioritatea Guvernului şi a Coaliţiei majoritare a fost şi rămâne aceea ca toţi copiii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar dascălii lor să primească recunoaşterea importanţei lor în societate. De aceea, ne-am asumat astăzi, printr-un Acord Politic al liderilor Coaliţiei de guvernare, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ. Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educaţie. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a scris Ciucă pe Facebook.

Între timp, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis situația actuală a revendicărilor negociate și promisiunile guvernanților.

Memorandumul, document intern al Guvernului, prevede prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și reprezentanții Federațiilor Sindicale. În plus, pentru perioada concediului de odihnă și zilele de concediu plătit, profesorii vor avea dreptul la o indemnizație de concediu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button