Dominic Fritz cere carantinarea forțată a Timișoarei. Liberalii se opun

Distribuie acest articol!

Primarul neamț al Timișoarei, Dominic Samuel Fritz, dorește carantinarea forțată a orașului din cauza numărului mare de îmbolnăviri a orașului Timișoara și spune că oportunismul rivalilor săi politici a ținut România în loc.

Dominic Fritz spune că de când a primit vestea că Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat carantinarea Timișoarei încearcă să găsească răspunsuri, alături de alte persoane în poziții de răspundere, „la dilema uriașă cu care ne confruntă situația actuală: cum salvăm mai multe vieți, cum să respectăm nevoile copiilor care abia au început școala după o perioadă mult prea lungă acasă, cum împăcăm nevoile celor din HORECA care sunt deja la pământ, ale tuturor care nu mai suportă pandemia asta – fără să negăm realitatea critică din spitale?”.

Fritz are sprijin de la București – Arafat și Voiculescu îl susțin

De luni până sâmbătă au murit 32 de persoane de Covid în județul Timiș, spune primarul: „Am vorbit cu doctorii din spitale, care îmi spun că situația este mai dramatică decât oricând, speriați de ferocitatea cu care acționează noua tulpină a virusului. Am discutat de mai multe ori cu secretarul de stat Raed Arafat, cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cu vicepremierul Barna, cu noul prefect al Timișului, Nemeth Zoltan, dar și cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean, care este și vicepreședintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), forul care va decide asupra carantinării. Toate discuțiile au fost purtate cu maximă seriozitate și responsabilitate. Cu atât mai mult mă întristează că iar a început jocul politic, ca și cum acum asta ar conta, ce politician sau ce partid iese mai bine din această situație imposibilă”.

Dominic Fritz arată că președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, „fabulează” despre o posibilă „decizie a primarului Timișoarei de a forța carantina”.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a scris vineri pe Facebook că nu este de acord cu „carantinarea fără discernământ a municipiului Timișoara și a zonei periurbane”.

„În cadrul discuțiilor de astăzi cu șeful DSU Raed Arafat, cu directorul DSP Timiș și cu primarul Timișoarei am solicitat cifrele, datele și previziunile pe baza cărora se încearcă instituirea carantinei. Până în momentul de față nu am primit argumente solide astfel că decizia mea este împotriva unei carantine formale, lipsite de eficiență. Dincolo de respectarea distanțării sociale și a normelor de igienă, Timișoara are nevoie de vaccinuri, de o informare corectă și responsabilă a locuitorilor și o abordare care să vizeze deopotrivă sectorul medical, cel economic și pe cel al educației”, a scris Nica.

Acesta a atras atenția că, dacă totuși „decizia primarului Timișoarei este de a forța carantina”, e nevoie de mai multe măsuri, între care libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate și pentru cele care au făcut deja boala, sprijin financiar compensatoriu de urgență pentru operatorii economici afectați și alocarea de către Ministerul Sănătății a unui număr suplimentar de vaccinuri.

„În toamna anului trecut, la o rată de infectare comparabilă sau chiar mai mică dacă luam în considere faptul că au fost introduse în calcul și focarele, a fost solicitată carantina pentru Timișoara și a fost respinsă. Închei cu o întrebare retorică: ce s-a schimbat de atunci?”, a mai scris Alin Nica.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: