ComunicateEconomie

Diriginții de șantier cer utilizarea ajutorului european pentru construirea de autostrăzi

Diriginții de șantier organizați în Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier au emis un comunicat de presă în care solicită ca banii europeni oferiți despre ajutor pentru reducerea efectelor pandemiei să fie direcționați spre investiții precum construirea de autostrăzi sau a sistemului de irigat național.

România va beneficia de o asistență financiară din partea Uniunii Europene pentru reducerea efectelor economice ale crizei sanitare: 33 de miliarde de euro, din care 21 de miliarde sunt bani nerambursabili, dar și un credit în valoare de 12 miliarde de euro.

Însă această asistență va fi doar alocată, nu și dată, în condițiile în care România nu pune la dispoziție proiecte de investiție absolut necesare dezvoltării țării.

România este codașă la atragerea fondurilor europene din actualul ciclu bugetar european, peste 60% din bani rămânând necheltuiți. Astfel că oricât am negocia, dacă nu suntem în stare să atragem și să cheltuim banii, totul rămâne doar pe hârtie.

“Există câteva proiecte care sunt de importanță zero, dar care sunt departe de a fi începute. Dacă ar fi să numim cinci dintre ele acestea ar fi: autostrăzile, rețeaua de apă și canalizare din localități, infrastructura de irigare a terenurilor agricole, construcția și reabilitarea școlilor și grădinițelor. Românii trebuie să înțeleagă că acești bani nu sunt oferiți cadou de cineva ci ni se datorează de drept, ca urmare a faptului că suntem membri ai Uniunii Europene, suntem parte a contribuției și a deciziilor” afirmă Cezar Petre, președinte al Colegiului Tehnic al  Diriginților de Șantier.

România este obligată să foloseasca banii primiți drept ajutor pentru pornirea de noi investiții, eventual mutarea unei părți din proiectele deja depuse spre finanțare prin programul PNDL:

“Autoritățile locale preferă să desfășoare investiții prin intermediul programului PNDL datorită birocrației mult reduse. Dar nu ne impune nimeni din Europa o legislație și o birocrație specială pentru fondurile europene, totul se creează la București prin suprareglementare. Investiții există, proiecte sunt, banii trebuie directionați către acestea și nu pentru completarea de pachete de asistență socială și care au efect pe termen scurt, însă pe termen lung vom rămâne cu o datorie de rambursat. Avem nevoie de autostrăzi, aceasta trebuie să fie prioritatea zero, restul sunt doar scuze. Este ca și cum arterele unui corp uman nu ar funcționa, totul se blochează” spune Lulea Marius Dorin, vice-președinte în cadrul organizației.

  • România are cea mai ridicată rată de sărăcie din UE
    România continuă să aibă cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană, arată oficialii Băncii Mondiale într-un raport despre România, documentul fiind publicat luni, 6 ianuarie. Disparitățile semnificative între urban și rural persistă, iar România a avut, de asemenea, cel mai mare decalaj de gen în ceea ce privește participarea la forța de muncă din UE. Diagnosticul de țară În plus, decalajul de prosperitate a fost de 1,9, ceea ce indică faptul că veniturile ar trebui să se dubleze aproape în medie pentru a atinge standardul de prosperitate de 25 de dolari americani pe zi. După metodologia Băncii Mondiale, decalajul de …
  • Profesorul Mircea Coșea susține că România va intra în faliment cât de curând
    Profesorul Mircea Coșea lansează un avertisment dur: România va intra în faliment cât de curând. Acesta susține că singura soluție a Guvernului în această situație critică va fi să apeleze la FMI, fapt care îi va costa enorm pe români.  „Situatia este grava si declarațiile pe care noul ministru de Finanțe le face sunt îngrijorătoare, pentru că domnia sa, cu o anumită grijă pentru echilibrul declarațiilor, ne anunță, de fapt, că deocamdată doar se dorește să nu se ajungă la o situație mai gravă. Dar nu se prea gasesc caile. Care ar fi situația mai gravă? Ar fi și o …
  • Deficit de 9% din PIB, datoria publică de 54%. Experţii cred că ne aşteaptă noi jafuri marca Ciolacu în 2025
    Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a avertizat, într-o intervenţie la Digi24, că pericolul majorării TVA-ului în 2025 nu a trecut, în ciuda „glumiţelor” de pe TikTok ale premierului PSD Marcel Ciolacu, care nu demult a adoptat ordonanţa-trenuleţ, menită să mai scadă din deficitul bugetar ajuns la 9%. Jurnalistă: S-a discutat mult de posibilitatea majorării TVA şi, în prima zi a anului, un clip postat de premierul Marcel Ciolacu, care ironiza „nu măresc TVA-ul” printr-un tatuaj, clipul l-a şi postat pe TikTok, semn că s-a tatuat totuşi, ceea ce înseamnă că va creşte acest TVA, acum să facem această paralelă ironică. Dar, …
  • Românii plătesc cele mai ridicate dobânzi din Europa. Cartelul e protejat de BNR
    România continuă să fie lider în Europa la nivelul dobânzilor bancare, ceea ce afectează direct milioane de cetățeni care au credite ipotecare sau de consum. Dobânda anuală efectivă pentru creditele în lei este semnificativ mai mare decât media europeană, iar această situație este percepută de mulți ca rezultatul unui „cartel” protejat de politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR). Dobânzi record pentru români În timp ce media dobânzilor în zona euro este sub 5% pentru creditele ipotecare, în România dobânzile trec frecvent de 8-9%. Acest decalaj se resimte puternic în buzunarul cetățenilor, mai ales în contextul creșterii costului vieții. …
  • Transportatorii cer demiterea conducerii ASF și stoparea ”abuzurilor” asigurătorilor RCA
    Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită intervenția urgentă a Parlamentului pentru destituirea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), acuzând instituția de complicitate la abuzurile comise de companiile de asigurări, care au dublat prețurile polițelor de asigurare auto obligatorie RCA, ignorând plafonarea impusă de Guvern începând cu 2023. Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, a lansat acuzații grave, afirmând că ASF nu doar că nu reglementează eficient piața asigurărilor, dar și că susține interesele companiilor de asigurări, lăsându-le „mână liberă” să majoreze prețurile RCA, chiar și în perioada de plafonare a acestora. În cadrul unui comunicat adresat autorităților, COTAR a …
  • Sindalimenta: Guvernul Ciolacu 2 îşi începe mandatul cu o mare minciună
    Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta acuză ”Guvernul Ciolacu 2 îşi începe mandatul cu o mare minciună” şi avertizează că în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi, care vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere. ”În acest caz, compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft, care va fi suportat în final, tot de către consumatori, in majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent, iar scumpirea substanţială …
  • În ciuda importului de muncitori din Asia, numărul de salariați din România rămâne constant. Pleacă românii în Occident
    România a devenit un hub pentru muncitori din Asia, cu peste 100.000 de străini aduși anual pentru a acoperi deficitul de forță de muncă în construcții, industrie și servicii. Cu toate acestea, statistica arată un paradox: numărul total al salariaților din România s-a menținut constant în ultimii patru ani, în ciuda influxului de muncitori străini. Explicația este tristă, dar simplă: românii continuă să plece. Emigrarea masivă, alimentată de salarii mici, condiții precare de muncă și lipsa perspectivelor, își pune amprenta pe piața muncii. În timp ce muncitorii asiatici ocupă golurile lăsate de plecările masive, populația activă a țării se subțiază …
  • Peste 80% din muncitorii importați din Asia sunt bărbați, sub 20% sunt femei
    România a devenit, în ultimii ani, o destinație tot mai atractivă pentru muncitorii din Asia, în special din țări precum Nepal, India, Sri Lanka sau Bangladesh. Cu toate acestea, structura forței de muncă importate arată un dezechilibru clar: peste 80% dintre acești muncitori sunt bărbați, în timp ce doar sub 20% sunt femei. Această realitate reflectă preferințele angajatorilor locali, care recrutează în principal forță de muncă masculină pentru industriile dominate de muncă fizică intensă, precum construcțiile, transporturile sau producția industrială. În schimb, femeile sunt angajate preponderent în sectoare precum servicii și ospitalitate, dar într-o proporție mult mai mică. Pe termen …
  • Oprirea gazului rusesc în Europa: cine este în pericol și cine este în siguranță
    Acordurile pentru transportul gazelor rusești în Europa prin Ucraina erau unul dintre puținele cazuri concrete de colaborare între Moscova și Kiev care au supraviețuit războiului. În ciuda conflictului, chiar și în 2024, în rețeaua ucraineană au fost pompaţi zilnic în jur de 40 de milioane de metri cubi de gaze naturale din zăcăminte siberiene de la stația din orașul rusesc Sudzha (aflat de patru luni sub controlul trupelor ucrainene), pentru a fi distribuit apoi între Slovacia, Austria, Ungaria, Republica Cehă și Italia, cu o cantitate suficientă de metan care era revândută apoi chiar Ucrainei. Aceste livrări s-au încheiat la sfârșitul …
  • Ciolacu face din România o țară cu economie eșuată. Ca în America de Sud, doar se printează bani
    Marcel Ciolacu, liderul PSD și prim-ministru, pare hotărât să transforme România într-un model de economie eșuată, asemănătoare celor din America de Sud. În loc să implementeze reforme care să stimuleze economia și să reducă risipa, guvernul condus de Ciolacu alege soluția periculoasă: tipărirea de bani. Această strategie, folosită de regimuri populiste din țări precum Venezuela sau Argentina, duce inevitabil la devalorizarea monedei, inflație galopantă și scăderea puterii de cumpărare a populației. În timp ce economia reală este sufocată de taxe tot mai mari, guvernul aruncă în piață bani fără acoperire, alimentând un deficit bugetar care scapă de sub control. Rezultatul? …
  • CĂMĂTĂRIE! Profitul băncilor din România a explodat în 2024
    Scăderea dobânzilor, redresarea creditării, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, o nouă conducere a BNR, creşterea ponderii activelor băncilor cu capital românesc spre 40% și profitul record din banking, sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc cu capital străin în 2024. Scăderea dobânzilor, odată cu temperarea inflaţiei, redresarea creditării, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, o nouă conducere a BNR, creşterea ponderii activelor băncilor cu capital românesc spre 40%, profitul record din banking, continuarea digitalizării şi nivelul scăzut al ratei NPL, de circa 2,5%, sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în 2024. Anul 2024 a adus scăderea inflaţiei spre 5%, precum şi ajustarea dobânzilor pe …
  • Structura creditării în România: O economie construită pe datorii
    Structura creditării în România reflectă priorități care, analizate în detaliu, ridică serioase întrebări cu privire la direcția în care se îndreaptă economia națională. Majoritatea resurselor financiare sunt alocate către persoane fizice, fie prin credite de consum, fie prin credite ipotecare, în timp ce firmele, care reprezintă motorul dezvoltării economice, rămân subfinanțate. Această dinamică poate părea justificată la prima vedere, având în vedere profitabilitatea crescută și riscurile mai mici asociate împrumuturilor pentru populație, însă, pe termen lung, ea expune economia unor dezechilibre profunde. Creditele de consum constituie o parte semnificativă a portofoliului băncilor din România, reprezentând aproximativ 37,5% din totalul împrumuturilor …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button