Știrile 60m.RO

Eroii români căzuți în luptă pentru eliberarea Basarabiei, comemorați la Țiganca

Preasfințitul Părinte Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența unui grup restrâns de credincioși,  a oficiat duminică slujba de pomenire pentru cei 1.020 de eroi îngropați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca. Aceștia și-au dat viața în iunie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică instalată la 28 iunie 1940.

La sfârșitul slujbei de pomenire, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat importanța aducerii în actualitate a faptelor de vitejie a ofițerilor și a soldaților români care și-au dat viața la Țiganca în anul 1941 și i-a îndemnat pe cei prezenți să ducă mai departe memoria eroilor și să educe noi generații demne și responsabile, care să poată scrie istoria adevărată.

La eveniment a participat și Mihai Crețu, consilier la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova al Guvernului României, care a menționat că mormintele vrednicilor eroi au fost scoase la iveală de animalele din ferma amenajată pe locul cimitirului de către autoritățile sovietice, iar crucile lor au ieșit din Prut. Sursa a vorbit și despre nedreptățile din acea perioadă, dar și despre datoria noastră de a împlini testamentul de unitate și demnitate lăsat de înaintași.

Precizăm că Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca este situat la 3-5 km de granița Prutului, are nouă gropi comune și 142 de cruci de căpătâi. Acesta a fost restaurat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție a statului român, și reinaugurat în 2006, în prezența Regelui Mihai I al României.

Sursa: www.infoprut.ro

  • Americanii negociază direct cu Rusia: vor să cumpere Nord Stream
    Se pare că un investitor american vrea să cumpere gazoductul „Nord Stream” din Marea Baltică, care merge din Rusia până în Germania. Ce înseamnă acest lucru în lumina relațiilor de încălzire dintre SUA și Rusia și cum va reacționa Germania? Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că refacerea gazoductului „Nord Stream” a fost discutată în …
  • Vucic: „Mulțumită lui Orban, NATO nu a putut lansa atunci un atac terestru”
    Serbia și Ungaria au convenit marți asupra întăririi cooperării militare bilaterale și au semnat, la Belgrad, un acord privind planul acestei cooperării pe anul 2025, informează agențiile de presă Tanjug și MTI, citate de Agerpres. Documentul, care operaționalizează cooperarea strategică dintre Serbia și Ungaria, a fost semnat de ministrul sârb al apărării, Bratislav Gasic, și …
  • Avram Gal: „România riscă să piardă sprijinul SUA dacă Nicușor Dan ajunge președinte”
    Omul de afaceri clujean Avram Gal, un susținător declarat al lui Donald Trump, avertizează că România ar putea pierde sprijinul strategic al Statelor Unite dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale. Într-o postare pe Facebook, acesta susține că Dan este un „produs al rețelei Soros” și că alegerea sa ar duce țara într-o direcție „obedientă față …
  • Adrian Axinia (AUR): Romașcanu lasă buzoienii pentru 20 000€/lună
    ”Lucian Romaşcanu, cel mai apropiat colaborator al lui Marcel Ciolacu, omul ales să fie preşedintele CJ Buzău, tocmai a primit un vot de validare ca membru al Curții de Conturi Europene din partea României. Este cel mai bun indiciu că Marcel Ciolacu ştie şi el că, după prezidenţiale, vine sfârşitul politic. Până atunci, încearcă să-şi …
  • Furtul tezaurului dacic. „Despăgubiri doar în baza asigurării”
    La două luni de la furtul comorilor de aur din tezaurul dacic expus la un muzeu din Olanda, ministrul culturii, Natalia Intotero, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că nu există noutăți cu privire la ancheta autorităților olandeze. În privința despăgubirilor, Natalia Inotero a precizat că obiectele nu erau reevaluate legal în momentul furtului, …
Back to top button