Politică

Deși Guvernul plătește 260 de milioane de lei de la buget pentru subvenționarea producției de roșii, importurile din Turcia au atins un nivel record de 77 milioane euro

Valoarea totală a importurilor de roșii din țări terțe pe piața românească a fost în intervalul octombrie 2022 – mai 2023 de 77 milioane de euro, arată publicația specializată Lanțul Alimentar, care citează statisticile oficiale. Anul comercial 2022-2023 se va încheia în septembrie.

Datele financiare arată și o scumpire semnificativă a roșiilor din Turcia ajunse pe piața românească: o medie de 112 euro/100 kg, anul trecut, în timp ce anul acesta, media a ajuns la 138 euro/100 kg.

Cantitățile importate au cunoscut, de asemenea, un trend ascendent. În intervalul octombrie 2022 – mai 2023, au ajuns pe piața românească 55.389 tone de tomate, mai mult decât cantitatea totală a anului comercial precedent ( octombrie 2021 – septembrie 2022 ): 51.301 tone.

În paralel, guvernul subvenționează cu 260 milioane lei din bani publici programul ”Tomata” pentru sprijinirea producției interne, un program inițiat de guvernele PSD.

În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro).

Scopul programului e stimularea producției de roșii în afara sezonului, astfel că legumicultorii trebuie să înceapă producția din primăvară.

Subvenția plătită de stat pentru programul Tomata 2023 este de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat, potrivit hotărârii de guvern care stabilește regulile acestui ajutor de stat.

Care este însă unul dintre efectele acestei subvenții? Prăbușirea prețului la roșii din cauza suprasaturării pieței, după cum arată o analiză a portalului agro-tv. Un reportaj de la începutul lunii iulie arată că într-unul dintre cele mai mare bazine legumicol din țară – Matca, județul Galați – roșiile se vând cu prețuri sub 1 leu kilogramul, preț care, potrivit producătorilor din zonă, nu acoperă nici măcar cheltuiele de cules.

Motivul, spun legumicultorii, este că Programul Tomata, așa cum este conceput, conduce la o suprasaturare a pieței într-o anumită perioadă, producătorii fiind astfel nevoiți să își vândă producțiile de roșii în pierdere.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Eu o premia pt ca, are perfecta dreptate Deca e o nenorocita de ONG-ISTA CARE A FĂCUT ÎNVĂȚĂMÂNTUL ROMANESC TERCI. DEMISIA. DECA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button