Deputat AUR: Guvernul Cîțu legiferează aplicarea unui sistem discriminatoriu în învățământ, în funcție de administrarea vaccinului anti-Covid19

Distribuie acest articol!

Guvernul Cîțu pavează calea către noi discriminări pe motive sanitare, de data aceasta în rândul studenților, cu susținere din partea parlamentarilor PNL, USR, PSD și UDMR. Deputatul AUR llie Coleșa lansează un avertisment cu privire la cel mai recent proiect de lege care le asigură universităților un cadru legislativ, prin care pot limita participarea studenților nevaccinați la cursuri și laboratoare.

Este vorba despre inițiativa legislativă PLX 327/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.99/2021 privind modificarea unor acte normative din domeniului învățământului, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Acest proiect a primit aviz favorabil din partea deputaților PNL, USR, PSD și UDMR în cadrul Comisiei drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din data de 21 septembrie 2021.

„Sunt mai multe aspecte reglementate de acest proiect de lege: pe de o parte, că prelungește posibilitatea de a se desfășura activitățile în format online pe o nouă perioadă și includerea altor activități (evaluarea universitară, doctorală) în categoria celor care se pot desfășura în acest format. Dar, altele nu sunt la fel de binevenite, de exemplu, posibilitatea senatului universităților de a restricționa participarea studenților la activități în funcție de vaccinare sau de testare. Oferă un cadru legislativ prin care se pot aplica un sistem discriminatoriu celor care nu doresc să se vaccineze.

Aceste măsuri au existat până acum, cum a fost cazul Universității Babeș-Bolyai. Dar, dacă atunci studenții au putut ataca în instanță acele măsuri, acum nu vor mai avea posibilitatea de a-și câștiga în instanță dreptul la educație pentru că există acest cadru legislativ”, a explicat Coleșa.

Documentul poate fi consultat aici.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: