Știrile 60m.RO

Deputat AUR, apel la transparență decizională: Românii trebuie să știe cum se iau deciziile privind gestionarea pandemiei

Lipsă totală de transparență în plină pandemie. Deși românii sunt afectați de măsurile care sunt impuse de autorității – de la declararea stării de alertă, închiderea unităților de învățământ și până la decizia de a carantina anumite zone, aceștia nu sunt îndreptățiți să afle cum se iau deciziile în cadrul Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) și nici care sunt criteriile științifice de care ține cont Grupul, atunci când deliberează.  Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că Grupul nu este o autoritate publică, astfel că nu se supune transparenței decizionale.

În acest context, deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu i-a adresat ministrului de Interne, Lucian Bode, o întrebare prin care solicită clarificări privind statutul acestui Grup:

„Având în vedere că Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), domnul Raed Arafat, refuză accesul publicului la un document esențial care arată cum se iau deciziile în pandemie, anume procesele-verbale ale ale ședințelor Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS), motivând că acesta nu este o autoritate publică, deci nu se supune transparenței decizionale, chiar dacă în componența lui intră angajați ai altor instituții publice trimiși ca reprezentanți în GTS, vă rog să îmi precizați dacă, în accepțiunea dumneavoastră și a Ministerului, acest grup reprezintă o autoritate sau instituție publică”, se arată în documentul trimis către șeful MAI.

Deși Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) ar trebuit să fie constituit din experți, specialiști, cadre didactice sau cercetători, în fapt din această entitate fac parte și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, STS, Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Transporturilor. Situația este diferită în altă țări. Spre exemplu, în Regatul Unit, SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies) – organismul corespondent al GTS, este prezidat de regulă de Consilierul Științific șef al Marii Britanii, iar minutele ședințelor sunt accesibile publicului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button