Știrile 60m.RO

Decizia Guvernului stârnește reacții : sindicaliștii din Educație ripostează

Guvernul a adoptat joi, 8 iunie, un memorandum cu privire la creșterile salariale din educație. Deși memorandumul a fost susținut vehement de către Nicolae Ciucă, nu putem spune același lucru și despre sindicaliștii din Educație.

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a reacționat imediat, spunând că sindicaliștii vor analiza textul memorandului, iar singura variantă acceptată este ca majorarea salariilor să se facă din 2024, nu etapizat, așa cum prevede documentul.

„Nu acceptăm etapizarea creșterii salariale în 3 ani de zile, pentru că dacă facem o analiză clară ce înseamnă salariul mediu brut pe economie pentru un debutant la ce avem în momentul de față, veți vedea că diferențele nu sunt foarte mari, de aceea nu se justifică o etapizare pe termen lung, ci această aplicare a viitoarei legi a salarizării ar trebui să se facă în ianuarie 2024 sau cel târziu în cursul aceluiași an. Până la această oră nu avem o invitație (la negocieri). Nu se vorbește deloc de când și până când se va aplica acest principiu, ceea ce este foarte important, fiind o cerință prioritară pentru noi. Nu se vorbește deloc de când și până când se va aplica acest principiu, ceea ce este foarte important, fiind o cerință prioritară pentru noi”, a mai precizat Purcaru.

Marius Nistor, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a declarat că greva din învăţământ se va putea încheia atunci când Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de colegi, iar joi sau vineri sunt aşteptaţi din nou 20.000 de sindicalişti în stradă, în Capitală.

Greva profesorilor tulburat apele și a scos la iveală semne de întrebare în legătură cu ce se întâmplă, de fapt, în România la nivel educațional.

Nici reacția liderului PSD, Marcel Ciolacu, nu a întârziat să apară. Acesta asigură cele mai bune intenții și dorința Guvernului de a soluționa problema astfel încât elevii să nu aibă de suferit în urma grevei.

„Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generaţii întregi de copii. Sute de mii de elevi şi părinţii lor trăiesc în continuare cu teama că nu îşi vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze. Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creşterea salariilor din Educaţie având ca bază creşterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie. În şedinţa de Guvern de mâine acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfinţeşte decizia acestei guvernări de a pune Educaţia în centrul politicilor sale publice”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button