De miercuri, trei localități din comuna Curtești intră în carantină zonală

Distribuie acest articol!

De miercuri dimineață, localităţile Băiceni, Curteşti şi Mănăstirea Doamnei din comuna Curteşti, judeţul Botoşani, intră în carantină zonală, în baza unui ordin semnat de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Măsura a fost adoptată la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 în comuna Curteşti a ajuns, marţi, la 6,23 cazuri la 1.000 de locuitori.

La baza deciziei a stat analiza de risc a Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani pentru perioada 11- 24 septembrie 2021, potrivit căreia în satele Curteşti, Băiceni şi Mănăstirea Doamnei ar constuit zonă de focar. Pentru carantinare a fost obţinut şi avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Restricţiile pentru populaţia din cele două unităţi administrativ-teritoriale sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile. Localităţile Băiceni, Curteşti şi Mănăstirea Doamnei se află la periferia municipiului Botoşani, în zona metropolitană. Comuna Curteşti mai cuprinde şi satele Agafton, Orăşeni Deal şi Orăşeni Vale.

Pe perioada carantinării zonale este strict interzisă intrarea sau ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces în afara celor deschise circulaţiei publice, pe drumurile judeţene, comunale şi forestiere.

De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Totodată, în intervalul orar 05,00 – 20,00, în interiorul celor două comune se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei, cu excepţia deplasării persoanelor pentru administrarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2; deplasării în interes profesional, între locuinţă sau gospodărie şi locul de muncă; deplasării pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice; deplasării pentru asistenţă medicală sau participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament sau în scopul donării de sânge.

De asemenea, sunt permise, printre altele, deplasările scurte, în apropierea locuinţei sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanei, precum şi pentru nevoile animalelor de companie sau domestice, dar şi deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat şi deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole.

În judeţul Botoşani se mai află în carantină zonală comunele Roma şi Tudora. Aceste unităţi administrativ- teritoriale au intrat în carantină zonală pe 23 septembrie, la ora 6.00.

Rata de infectare medie la nivelul judeţului Botoşani era, miercuri, de 2,73 cazuri la 1.000 de locuitori, iar în municipiul Botoşani de 4,65 cazuri la 1.000 de locuitori. 


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: