De ce și-au luat parlamentarii zi liberă? 15 Martie reprezintă simbolul unui deziderat extrem de ofensator pentru români și pentru sași

Parlamentarii PNL, USR-PLUS și UDMR și-au luat liber pentru ziua de 15 martie, având drept motiv Ziua maghiarilor de pretutindeni, zi națională în Ungaria. Coaliția de guvernare încearcă să confere zilei de 15 martie un caracter semioficial de zi de sărbătoare și odihnă.

Parlamentarii AUR dezaprobă decizia celorlalte grupuri parlamentare, precizând că românii nu au ce sărbători la această dată. Redăm mai jos punctul de vedere al deputatul Ilie-Alin Coleșa:

„Nu este vorba de ură, ne-iubire sau ne-iertare față de frații noștri maghiari, însă revoluția maghiară de la 1848, a însemnat pentru națiunea română lipsa de toleranță, uciderea de către trupele maghiare a 35.000 – 40.000 de români, devastarea și incendierea a peste 300 de sate românești, arderea completă a 71 de biserici ortodoxe și greco-catolice, jefuirea a 715 de biserici ortodoxe și greco-catolice.

Un moment care ar fi putut însemna o înfrățire între cele 2 națiuni pentru o cauză dreaptă a fost transformată de conducătorii revoluției maghiare în genocid față de națiunea română. Nu avem ce sărbători la 15 Martie. Unul din scopurile revoluției maghiare a fost cuprins în Punctul 12 al programului revoluționar, care prevedea anexarea Transilvaniei la Ungaria, națiunea română rămânând lipsită despotic de drepturi și libertăți elementare, deși constituiau majoritatea populației din Transilvania.

Decizia liderilor majorității guvernamentale din Parlamentul României sfidează suferința și jertfa românilor din Transilvania sub ocupație austro-ungară și nesocotește memoria acestor eroi jertfiți pe altarul cauzei naționale. Această decizie umilește Parlamentul ca for reprezentativ suprem al națiunii noastre și se constituie ca gest provocator îndreptat contra sentimentelor patriotice și a demnității naționale a românilor.

Nu contestăm dreptul comunității maghiare și a liderilor ei de ași sărbători erorii adevărați, dar acestu lucru nu trebuie să însemne că și noi va trebui să-i sărbătorim”, a declarat Coleșa.

%d blogeri au apreciat: