JUSTIȚIE

Date din dosarul ”azilelor groazei”: Ce a declarat în fața procurorului consiliera Gabrielei Firea, înainte de a cere să plece de la minister

Ligia Gheorghe, consiliera Gabrielei Firea, al cărei nume apare în scandalul căminelor de vârstnici, a cerut suspendarea contractului de muncă pe perioada anchetei, „pentru a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea”. Aceasta a fost audiat în calitate de martor la DIICOT, marți, 4 iulie. Mărturia acesteia apare în referatul prin care procurorul de caz a propus arestarea mai multor persoane responsabile de tratamentul inuman aplicat persoanelor vârstice și cu dizabilități internate în azile din județul Ilfov.

Mărturia integrală a Ligiei Gheorghe, fostă Enache:

„L-am cunoscut pe Godei Ștefan în anul 2014, cu ocazia unei campanii electorale. Din acel moment am rămas în relații de amiciție cu acesta, am mai fost colegă cu el și în cadrul Primăriei Capitalei în perioada 2016-2020, acesta ocupând funcția de șofer, iar eu pe funcția de consilier.

În anul 2020, nu rețin exact perioada, Godei Ștefan m-a rugat să fac parte din consiliul director al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, deoarece avea nevoie de un număr de membri pentru înființarea și funcționarea asociației. Totodată, acesta mi-a spus că intenționează să înființeze un cămin pentru bătrâni, dar nu mi-a oferit alte detalii și nici nu îmi amintesc foarte bine împrejurările în referire la această asociație.

Eu nu am întrebat alte detalii despre asociație(unde are sediul, ce presupune, ce sume de bani implică, etc), nici Godei Ștefan nu mi-a oferit nicio informație, eu am mers pe încredere.

Menționez că nu am fost remunerată și nici nu am avut alte beneficii de pe urma acestei asociații. Eu am solicitat în mod expres să nu fiu implicată sub nicio formă în activitatea asociației, scopul meu a fost doar să-l ajut pe Godei Ștefan să poată înființa asociația, eu nu am desfășurat nicio activitatea în cadrul acesteia.

Arăt faptul că, în luna august 2021, tatăl meu fiind grav bolnav, și neavând alte soluții, l-am transportat la un cămin din localitatea Afumați, cămin aparținând Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, unde a stat internat două zile după care a fost transportat la Spitalul Județean Ilfov, unde a și decedat. Eu am vorbit cu Godei Ștefan pentru a mă ajuta cu tatăl meu, știind că el are un cămin pentru bătrâni în localitatea Afumați. Când am fost să-l duc pe tatăl meu la căminul din Afumați, am intrat în cămin, la parter, unde l-am lăsat în primul salon. Nu cunosc condițiile din căminul respectiv, nu cunosc ce personal activează acolo sau alte detalii.

La finalul anului 2020-începutul anului 2021, i-am comunicat verbal lui Godei Ștefan să facă demersurile necesare pentru scoaterea mea din asociație, deoarece eu doresc să mă angajez la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șansă și nu doresc să am probleme cu declarația de avere. Acesta mi-a confirmat verbal că va face demersurile necesare. În decursul anului 2021 l-am mai întrebat pe acesta dacă a rezolvat, acesta asigurându-mă că totul e în regulă și să stau liniștită. Mai mult, în luna martie 2022, am scris demisia mea din asociație, după care nu am mai știut nimic de acest aspect.

În luna ianuarie sau februarie 2023, am primit un mesaj de la un jurnalist din cadrul Centrului de Investigații Mediat care mă întreba despre Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz și care a fost rolul meu acolo. Eu nu i-am răspuns la mesaj și am luat legătura cu Godei Ștefan pentru a-l întreba despre demisia mea. Godei mi-a comunicat că el a transmis demisia mea dar nu a urmărit finalizarea procedurii

Ulterior, am fost contactată de un alt jurnalist din cadrul publicației Buletin de București, căruia i-am răspuns și i-am comunicat cele întâmplate, respectiv că nu am avut nici un rol în cadrul acelei asociații, că nu am fost remunerată și că mi-am dat demisia, doar că nu am urmărit finalizarea procedurii.

Într-un final, anul acesta, Godei Ștefan mi-a comunicat încheierea instanței, prin care eu nu mai ocupam funcția de vicepreședinte a consiliul director al asociației.

Din câte cunosc eu, la început eu știam că se înființează un cămin pentru bătrâni în localitatea Afumați, ulterior, la o discuție, Godei Ștefan mi-a spus că vrea să mai închirieze o vilă în zona Pipera, pentru a o transforma în cămin pentru bătrâni.

Nu rețin exact anul, dar în timp ce mă aflam în localitatea Voluntari, Godei Ștefan m-a invitat să îmi arate vila din Pipera pe care a închiriat-o pentru cel de-al doilea cămin. Am intrat în aceea vilă, mi-a prezentat interiorul dar încă nu începuse activitatea de îngrijire a bătrânilor. Aceasta este singura dată când am fost la acea vilă. Nu îmi amintesc ca domnul Godei Ștefan să-mi fi prezentat vreun act pe care să-l semnez cu ocazia vizitării acestei vile.

Eu nu am auzit de numele Armonia în discuțiile mele cu Godei Ștefan. Eu nu am auzit de numele Stoianova Ioana Cristina, nu cunosc nicio persoană cu acest nume. Eu nu am nicio legătură cu activitățile din cele două cămine menționate, nu știu ce se întâmpla acolo, nu am fost implicată în administrarea lor.

Niciodată nu am luat nici un ban de la Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, nici de la Godei Ștefan, nu am fost implicată în administrarea asociației, scopul meu a fost doar să-l ajut pe Godei Ștefan să întrunească numărul de membri necesar înființării.”

Context

Detalii halucinante apar în referatul de arestare întocmit de procurorii DIICOT în urma descinderilor la centrele sociale private din Voluntari. Discuţiile surprinse între angajaţi dar şi declaraţiile martorilor şi supravegherile ambientale arată că pe lângă faptul că victimele au fost înfometate intenţionat, acestea au fost şi batjocorite şi exploatate, scrie Buletin de Bucureşti care, alături de Cengtrul de Investigaţii Media a relatat, la începutul acestui an, despre ororile din aceste centre.

Înaintea descinderilor de marţi, procurorii DIICOT au interceptat mai multe discuţii telefonice în dosarul “lagărelor” din Ilfov. Parte dintre acestea, dar şi declaraţiile martorilor, surprind regimul de înfometare la care au fost supuse victimele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button