Politică

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

 Cum să îi răsplătim pe şefii ASF în afară de bonusuri de performanţă şi case de la RAPPS?

Un observator rezonabil poate constata că, odată cu retragerea autorizaţiei Euroins de către ASF, în 17 Martie 2023, Nicu Marcu – preşedintele instituţiei, plătit cu până la 200.000 de euro pe an, a devenit echivalentul fostului preşedinte al CEC – Camenco Petrovici. La fel cum CEC-ul condus de Camenco Petrovici a păcălit populaţia şi a garantat pentru FNI, la fel şi Marcu a minţit populaţia cu garantarea de către ASF, într-o primă fază, a City Insurance şi într-o a doua şi mult mai lungă fază (aproape trei ani) a solvabilităţii Euroins.

Marcu a lăsat companiile să funcţioneze cu ştiinţa fraudei şi delapidării la City şi cu ştiinţa găurii provocate de sifonarea banilor asiguraţilor, la Euroins. Simplu spus, a favorizat permanent acţionarii privaţi ai celor două societăţi, sifonarea banilor asiguraţilor şi majoarea dimensiunii fraudării asiguraţilor şi în cele din urmă a bugetului de stat. Funcţionarii ASF fac din asta un titlul de glorie şi numesc supravegherea lor, simplu: curaj.

În februarie 2021, când Nicu Marcu, în loc să îşi exercite atribuţiile legale de a obliga cele două societăţi să aducă capital (insolvabile), el a încercat un matrapazlâc în favoarea acoperirii fraudei: să ia bani de la asiguraţi, lăsând companiile insolvente să funcţioneze şi să scumpească în interesul acţionarilor privaţi ai City şi Euroins primele RCA plătite de populaţie şi companii, cu până la un miliard de lei. Cu alte cuvinte, să decapitalizeze economia naţională în interesul privat al celor care sifonau sume, aşa cum am scris extrem de timpuriu, AICI, în 21 februarie 2021:

,,Sifonarea de sume ale asiguraţilor români către entităţi din afara României, în interesul strict al acţionarilor privaţi şi în dauna puterii de cumpărare a populaţiei, companiilor, inclusiv în frauda bugetului de stat, ar trebui să fie în atenţia SRI. Şi nu ca să favorizeze această sifonare prin manopere dolosive (…) Despre tentativa ticăloasă de a scumpi RCA cu până la 20% pe an, pentru ca acţionarii privaţi gen bulgari ori cumnaţi de foşti premieri încarceraţi să perpetueze disfuncţiile pieţei asigurărilor, am scris pe larg în Episodul I al investigaţiei.”

2 ani şi douăzecişipatru de zile mai târziu, în 17 Martie 2023, ASF zice:

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Pe bune?

Am mai spus asta încă din Decembrie 2021, AICI, şi anume că:

,,La fel cum a mângâiat pe creştet City Insurance (devenind complice la uzul de fals al extrasului de cont plăsmuit), dar mai ales complice pentru perioada februarie 2021-septembrie 2021, când ASF ştia fără cel mai mic dubiu de extrasul de cont falsificat dar a lăsat-o pe City să mai emită poliţe de un miliard, ASF mângâie acum pe creştet Euroins. Euroins este noul lider al pieţei asigurărilor. În 3 luni, cu preţuri triple la RCA faţă de Septembrie, Euroins nu va mai veni cu niciun capital. ASF, în loc să decidă administrarea specială a Euroins pentru nerespectarea indicatorului de solvabilitate, le dă posibilitatea să încaseze şi ei, şi alţii, preţuri triple, astfel încât să nu mai aducă capital (…) Astfel, încât în loc ca acţionarii Euroins să aducă capital, să ia bani de la populaţie. Iar profiturile, să le sifoneze”.

Ce ne spun 14 luni şi 17 zile mai târziu, având senzaţia că, practic, ASF ne ia pe toţi de proşti: ,,scoteau banii din firmă, îi trimiteau în Bulgaria”. Din nou, pe bune?

Cu un tupeu vecin cu cel al infractorului Bolgiu, cel care fiind prins de poliţie după ce spărsese geamul la o maşină să fure casetofonul şi a declarat poliţiştilor că el doar a văzut maşina spartă şi a vrut să protejeze casetofonul ca să nu se deterioreze, pentru că atârna în fire, oficialii ASF declară , în 17 martie 2023, după mai bine de doi ani în care au permis continuu sifonarea banilor „asiguraţilor Euroins şi delapidarea City, că: „am dat dovadă de «curaj»”.

,,Curajul ASF” poate fi şi măsurat: pentru acţionarii City înseamnă sifonarea a peste un miliard de lei, iar pentru acţionarii Euroins, mai mult de două miliarde de lei.

Pentru Nicu Marcu însă, care are şi o facultate de drept absolvită, curajul manifestat nu necesită numărătarea de la 1 la un miliard, ci ştie că oricum ar da-o, curajul lui de a favoriza frauda de la City Insurance şi gaura de la Euroins se opreşte fix la 297.

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Iar bonusul pentru acest curaj, perfect legal, este de 2 până la 7 ani, spre deosebire de poziţia de la ASF, plătită cu până la 200.000 de euro pe an. Curajul lui Nicu Marcu a costat până acum cel puţin 600.000 de euro, beneficiile ca preşedinte ASF, dar poate fi şi evaluat altfel, dacă Nicu Marcu înţelege să ceară ,,nouăşpele”.

Iată ce mi-a scris un cititor, cu o zi înainte de anunţul retragerii Euroins – comentariul era făcut la o postare a mea din aceeaşi zi în care subliniam că încă din septembrie 2021 am arătăt ca Nicu Marcu a favorizat dimensiunea fraudei de la City Insurance, lăsând compania să emită în continuare poliţe RCA încă aproximativ opt luni, după ce Marcu ştia deja de extrasul de cont falsificat:

„Nicu Marcu poate că în anumite infracţiuni a fost complice – acum a prins curaj şi s-a promovat autor şi are la rândul său complici”.

Ziarul Libertatea sintetizează excelent şi scrie negru pe alb în articolul din 19 Martie 2023 ceea ce eu am sesizat încă din septembrie 2021, comentând motivele pentru care Nicu Marcu şi-a dat prime. De performanţă:

• „Prima performanţă: ASF a lăsat City să încaseze încă şase luni bani de la oameni, după ce descoperise că City a escrocat asiguraţii şi statul”. Despre exact asta am scris şi vorbit fix cu un an şi jumătate înainte, în Septembrie 2021 (AICI). După intervenţia de mai sus, de la TVR1 (din septembrie 2021), am fost declarat „indezirabil” de conducerea TVR1 pe subiectul asigurări şi ASF.

• „A doua performanţă: după insolvenţa City începe creşterea preţului RCA, care se măreşte cu 71% în 2022”. Am arătat această „performanţă a ASF încă din septembrie 2021, AICI, subliniind că tarifele RCA s-au scumpit cu 70% încă din prima săptămână după declararea falimentului City fără justificare economică reală, ci ca pretext. Daunalitatea pe ultimii ani (în funcţie de care se calculează nivelul primei) nu a crescut de pe o săptămână pe alta, ca să justifice în zece zile o scumpire cu 70%.

• „A treia performanţă: ASF a ştiut încă din 2021 că Euroins are probleme de capital. Instituţia aflase că societatea trimitea bani către Eurohold, în Bulgaria”. Am semnalat acest lucru încă din februarie 2021, AICI, şi apoi, din nou, în decembrie 2021, AICI, simultan cu faptul că Nicu Marcu îşi dă primă de preformanţă, în condiţiile în care ar fi trebuit să insituie deja, încă din cursul anului 2021, administrarea specială la Euroins.

Despre a patra performanţă nu vorbeşte însă nimeni pe deplin, pentru simplul motiv că este prea nouă: încă din martie 2021, când Marcu a ŞTIUT că Euroins este insolventă (aşa cum am scris AICI în Ziarul Bursa, în 2 februarie 2023), pe baza datelor obţinute de Libertatea de la avertizori de integritate:

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Pe scurt, legea obligă ca atunci când constată că o companie nu poate face faţă obligaţiilor de plată (insolvenţă), ASF impune administrarea specială. Nicu Marcu şi Consiliul ASF şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, neinstituind administrarea specială. Simplu spus: dacă o companie este insolventă, i se retrage autorizaţia sau se instituie administrarea specială, până când aduce capital. Şi abia apoi mai poate emite poliţe RCA.

Nicu Marcu şi ASF au încălcat legea şi au permis Euroins să emită în continaure poliţe. Nu poate emite poliţe dacă este insolventă. Abia după restabilirea capitalului de solvabilitate mai poate emite poliţe.

Această politică (complicitatea şi co-autoratul ASF) au permis Euroins, sub supravegherea şi cu acceptul ASF, să majoreze gaura de la Euroins (prin sifonarea primelor de încasare şi nu numai), de la 64 de milioane de lei cât rezultă din constatările chiar ale ASF la 31 martie 2021, la ceea ce am estimat vineri pentru ziarul Bursa (AICI), la 300-400 de milioane de lei sau, potrivit datelor citate de Libertatea şi obţinute de ziar de la avertizori, integrate, şi surse publice chiar la 600 de milioane de lei.

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Cu alte cuvinte, în timpul supravegherii ASF, cu ştiinţa faptului că trebuia să impună administrarea specială pentru restabilirea capitalului de solvabilitate, din Euroins au rămas doar pereţii.

Necesarul de capital, nu numai că nu a scăzut, dar s-a majorat la 2,19 miliarde de lei! Triplu faţă de momentul ianuarie 2021, când Nicu Marcu ştia că Euroins are nevoie de 600 de milioane de lei capital. Asta rezultă chiar din comunicatul ASF din 17 martie 2023, prin care a anunţat retragerea autorizaţiei:

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Deci, sub supravegherea lui Nicu Marcu, necesarul de capital a urcat de la 300-600 de milioane de lei, la 2,19 miliarde de lei.

Nu mai amintesc şi faptul că însuşi acest comunicat atestă că ASF nu a instituit administrarea specială (rezoluţia), nici la 30.06.2022, lăsând încă nouă luni (după ce anterior lăsase încă un an) o societate insolvabilă să emită poliţe.

Dar amintesc altceva, ce presei i-a scăpat din comunicatul ASF:

„Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie”. Adică, dacă în martie 2021 societatea şi banii asiguraţilor puteau fi salvaţi, supravegherea ASF a condus la următoarea situaţie de fapt: Din Euroins, sub supravegherea „intensă” a ASF şi în timpul ei au fost sifonate TOATE activele. Adică din Euroins au rămas doar pereţii.

• Problema reasigurării

Am semnalat şi în urmă cu şase săptămâni când Euroins a anunţat, în 2 martie 2023, că a schimbat reasigurătorul, la cerinţa ASF (întreg comunicatul AICI):

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Sub supravegherea ASF, practic, din Euroins au rămas doar pereţii. Prin operaţiunea de reasigurare cu compania proprie EIG Re EAD, Euroins a scos din contabilitatea firmei din România toate activele, aşa cum arată şi în comunicatul de presă transmis ca reacţie (AICI) după comunicarea deciziei de retragere a autorizaţiei:

Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Foarte interesant, această schimbare de re-asigurător s-a făcut în momentul în care ASF „scurgea pe presă” că a sesizat parchetul în privinţa Euroins (la începutul lui februarie), în condiţiile în care ASF ar fi trebuit să impună administrarea specială a Euroins în urmă cu cel puţin doi ani şi să împiedice sifonarea sumelor. În loc de asta, ASF s-a împiedicat şi a favorizat majorarea deficitului de capital de la 300-600 de milioane de lei la 2,14 miliarde de lei.

Şi încă ceva.

În timp ce, aşa cum am spus la început, Nicu Marcu a garantat pentru frauda de la City (lăsând societatea să mai emită poliţe RCA până în septembrie 2021) şi a garantat pentru golul de capital de solvabilitate de la Euroins (care, sub mandatul lui, s-a majorat până la 2,14 miliarde de lei), exact cum garanta Camenco Petrovici şi CEC pentru FNI, pentru Nicu Marcu, la rândul lui, garantau alţii. Printre ei, chiar şeful grupului bulgar, Assen Christov.

Christov garanta pentru Marcu (care îi favorizase golirea societăţii de active) chiar într-un interviu acordat mie în exclusivitate. Pe care îl găsiţi AICI.

Christov îl numea pe Marcu drept ,,bun manager şi persoană înţeleaptă”. Cine altcineva i-ar mai fi acordat timp între martie 2021 şi martie 2023 să majoreze gaura de la 600 de milioane de lei la 2,14 miliarde de lei? Cine altcineva i-ar mai fi permis, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să lase din cea mai mare societate de asigurare de pe piaţa RCA din România, doar pereţii?

Concluziv, astăzi, când Parlamentul îl va audia pe Nicu Marcu, cel care a favorizat dimensiunea fraudei de la City Insurance şi majorarea găurii de la Euroins până la 2,14 miliarde lei, inclusiv transferul tuturor activelor în Bulgaria sunt doar două variante: fie să ia act de demisa lui, fie să ceară revocarea lui Nicu Marcu.

„Curajul” lui Nicu Marcu i-a costat pe asiguraţi împreună cu statul român cel puţin 3 miliarde de lei, în cazul City Insurance şi Euroins.

Parlamentul, prin mai vechii prieteni ai lui Nicu Marcu (Burduja cu Ion – inteligenţă artificială şi alţii), deja au arătat că întorc privirea în altă parte, după frauda City Insurance. Când au închis ochii. Şi la rândul lor, prin nerevocarea lui Nicu Marcu încă de după falimentul City Insurance, au favorizat dimensiunea găurii de la Euroins.

Eu am mai dat acest exemplu în urmă cu un an şi jumătate, imediat după falimentul City Insurance şi după albirea lui Nicu Marcu de către Burduja şi ceilalţi: în Germania, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară (BAFIN) a fost demis după eşecul supravegherii în cazul fraudei de la Wirecard. Cancelarul german Olaf Scholz a impus îndepărtarea şefului BAFIN, Felix Hufeld, solicitând o reformă a BAFIN care poate să aibă succes numai cu o schimbare „la vârf”. Şeful BAFIN şi-a dat demisia. Altfel ar fi fost revocat.

Şi am mai dat un exemplu: faptul că în cazul Silicon Valley Bank autoritatea de supraveghere din SUA a închis banca în 48 de ore (fără să aibă ştiinţă de fraude). ASF îşi face un titlu de glorie că a avut ,,curaj” lăsând City Insurance să emită poliţe încă şapte luni de la momentul în care a cunoscut că extrasul de cont este falsificat şi încă doi ani de la momentul în care a cunoscut că Euroins nu are solvabilitate şi, prin urmare, nu mai putea emite poliţe, conform legii.

Asta ţine de Parlament. Restul, de parchet.

Radu Soviani

PS

Şi mai e ceva: Văd că presa, după ani de tăcere, începe să documenteze subiecte de genul „Cine este Nicu Marcu de la ASF” şi că mulţi caută încă răspunsurile. Şi ca să împiedicăm situaţia ca presa să scrie abia peste doi ani cine este Nicu Marcu de la ASF, renunţ la orice drept de autor pentru acest articol, pe care l-am scris în urma cu mai bine de doi ani şi în care documentam, de fapt, cine este Nicu Marcu de la ASF.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button