Știrile 60m.RO

Curierul Românesc: Academicianul Valeriu Matei despre misiunea ICR Chișinău și importanța culturii românești în stânga Prutului

Academicianul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, a vorbit într-un interviu pentru Curierul Românesc despre proiectele ce se vor desfășura anul acesta, precum și despre refacerea spațiului cultural dintre cele două maluri ale Prutului.

„Nu avem doar comunitate de limbă, cultură și spiritualitate, suntem același popor, aceeași națiune. Refacerea acestui spațiu cultural nu este un lucru atât de greu pentru că ruptura nu s-a produs nici chiar în cele mai mai sinistre perioade de ocupație a Basarabiei – în cei 106 ani de ocupație țaristă sau în cei 51 de ani de ocupație sovietică”, a explicat academicianul Valeriu Matei.

ICR Chișinău are o misiune culturală importantă în Republica Moldova pentru că este nevoie să punem punct odată pentru totdeauna unor discuții pe teme superficiale, asupra cărora nu trebuie să existe niciun fel de dezbateri inutile, cum este de exemplu dezbaterile privind limba română versus limba moldovenească – ce limbă se vorbește în stânga Prutului, limba română sau moldovenească?

„Primul lucru care este necesar în spațiul dintre Prut și Nistru este să se ajungă la o stabilitate în societate, să dispară fricțiunile pe niște teme superficiale, impuse din afară sau reminiscențe ale fostei ocupații sovietice, discuții despre în ce limbă vorbim. Limba ne-a dat-o Dumnezeu, nu s-a schimbat vreodată și de când a apărut limba română se numește limba română și ea are grai moldovenesc, ardelenesc, muntenesc…”, susține directorul ICR Chișinău.

Ce proiecte are în plan Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” pentru 2021?

„Am început cu Ziua Culturii Naționale, când am organizat 4 evenimente culturale și online și cu puțin public la Centrul Academic de la Chișinău, unde am organizat împreună cu Academia de Științe a Republicii Moldova și cu Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, acea conferință „În raza gândului etern”, dedicată lui poetului național. Am difuzat în aceeași zi și concertul Orchestrei Române de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

Acum pregătim o expoziție Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră, cu prilejul zilei Constantin Brâncuși pe care o vom marca pe 19 februarie. Pe 26 februarie avem o conferință științifică dedicată lui Bogdan Petriceiu Hașdeu”, a precizat academicianul Valeriu Matei.

ICR Chișinău a avut anul trecut au avut peste 40 de expoziții online, care au fost preluate ca materiale educative de către instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Back to top button