Cum vrea Scutea să-i facă pe procurori să nu mai rupă ușa la ora 16 și să soluționeze dosare vechi de peste un an
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Gabriela Scutea, anunţă că va propune Inspecţiei Judiciare ca principalul domeniu de control la parchetele de pe lângă judecătorii pentru anul viitor să aibă ca obiect dosarele nesoluţionate la mai bine de un an de la sesizare.
”Să vedem că parcările din apropierea sediilor noastre rămân ocupate dincolo de ora 16, mai ales că activităţile procedurale fixate pentru procuror prin noul Cod de procedură penală sunt mai puţin consumatoare de timp decât în concepţia vechiului cod”, le-a transmis procurorul general colegilor săi, joi, la prezentarea raportului de activitate al PÎCCJ pentru anul trecut.
”Interpretarea datelor privind durata de soluţionare a cauzelor relevă că scăderea de 20% din 2020 nu a fost recuperată în 2021, recuperarea de 10.000 de cauze soluţionate până în 6 luni de la sesizare fiind nerelevantă din cauza celor peste 32.000 de cauze în plus din categoria «soluţionate peste 1 an de la sesizare».
Corelativ, observăm că din creşterea cauzelor mai vechi de 1 an rămase în lucru (2020/2019, 21,77%) nu s-a recuperat deloc în 2021. Eforturile noastre trebuie să crească, pentru îmbunătăţirea acestui indicator. Într-o exprimare simplistă, să vedem că parcările din apropierea sediilor noastre rămân ocupate dincolo de ora 16, mai ales că activităţile procedurale fixate pentru procuror prin noul Cod de procedură penală sunt mai puţin consumatoare de timp decât în concepţia vechiului cod”, a afirmat Gabriela Scutea, joi.
Ea a precizat că majoritatea cauzelor aflate în aceste situaţii se plasează la nivelul de competenţă al judecătoriei, având un nivel de complexitate care de cele mai multe ori nu este unul ridicat.
”Din memoriile şi plângerile adresate de cetăţeni procurorului general, se desprinde faptul că există întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale. Care este eficienţa supravegherii urmăririi penale? Vom propune Inspecţiei Judiciare ca principalul domeniu de control la parchete în anul 2023 să fie modalitatea de supraveghere a cercetărilor, în cauzele rămase în lucru mai vechi de 1 an de la sesizare, corespunzător parchetelor de pe lângă judecătorii”, a adăugat procurorul general.
Potrivit lui Scutea, PÎCCJ a urmărit ca în 2021 să recupereze integral scăderea produsă în anul 2020, eforturile procurorilor dând rezultat în proporţie de 80%.