Internațional

Crucea Roşie solicită o soluţie urgentă pentru a preveni ”cel mai rău scenariu” în privinţa civililor blocaţi în oraşul Mariupol

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) solicită o soluţie urgentă pentru a preveni un „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din sudul oraşului, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

”Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie. CICR cere tuturor părţilor care luptă la Mariupol să convină asupra unui încetare a focului care să asigure o trecere în siguranţă pentru civili. 

”Toţi cei care participă la lupte trebuie să fie de acord cu modalităţile şi momentul încetării focului, locaţiile precise ale rutei de trecere în siguranţă şi apoi să se asigure că acordul este respectat”, a adăugat ICRC. Sute de mii de rezidenţi din Mariupol se confruntă cu „lipsuri extreme sau totale de produse de bază, cum ar fi alimente, apă şi medicamente”, iar mulţi se adăpostesc în „subsoluri neîncălzite”, mai spune Crucea Roşie. Cadavre sunt, de asemenea, prinse sub dărâmături sau zac acolo unde au căzut în oraş. 

Administraţia oraşului Mariupol a declarat, duminică, într-o postare Telegram, că un convoi mare de ajutor umanitar destinat oraşului asediat nu a sosit şi că era încă blocat în Berdyansk, la aproximativ 50 de mile spre vest, lăsând 400.000 de oameni în aşteptarea ajutorului. Mariupol a fost supus „obuzelor şi bombardamentelor aeriene toată ziua”, a declarat duminică vicepremierul ucrainean Iryna Vereşciuk.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button