Criza din Ucraina: Peste 30 de bombardamente, lansate de separatiștii pro-ruși în Lugansk și Donețk. NATO: Rusia caută un pretext pentru invazie
Forțele armate ucrainene și separatiștii pro-ruși se acuză reciproc pentru deschiderea focului și încălcarea acordurilor de Minsk. Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că armata ucraineană a deschis focul pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev, informează Reuters.
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, premierul britanic Boris Johnson şi NATO au avertizat joi la unison împotriva unei provocări a Moscovei pentru a justifica o intervenţie militară în Ucraina după informaţii „tulburătoare” despre acuzaţii reciproce de bombardamente între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, relatează AFP.
„Am văzut informaţiile despre bombardamente şi este desigur tulburător. Suntem încă pe cale de a aduna detalii. Spunem de mai mult timp că ruşii ar putea face ceva de genul ăsta pentru a justifica un conflict de tip militar”, a declarat Austin la încheierea unei reuniuni cu omologii săi din NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.
„Vom fi atenţi la acele operaţiuni în care Rusia fabrică un eveniment dramatic pentru a justifica un atac, un joc pe care l-am văzut derulându-se în trecut şi vom continua să examinăm modalităţi de a ne îmbunătăţi pregătirea”, a adăugat el.
„Nu avem nicio certitudine cu privire la incidente, dar am văzut tentative de înscenare a unui pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina şi desigur aceasta suscită îngrijorare”, a declarat la rândul său Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
„Sunt destul de mulţi ofiţeri ruşi în Donbas şi ei pot monta un pretext„, a avertizat el.
„Urmărim îndeaproape ceea ce se petrece şi vom continua să expunem planurile şi acţiunile de dezinformare ale Rusiei pentru a-i complica sarcina şi a face mai dificilă o invazie”, a explicat Stoltenberg.
De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a acuzat Rusia de o „provocare” cu scopul de a „discredita” Kievul şi a justifica o intervenţie, după ce o grădiniţă a fost lovită de un obuz în estul Ucrainei, unde armata ucraineană şi separatiştii proruşi au raportat bombardamente.
UPDATE 17:34: Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.
Ministerul rus de Externe rus a transmis joi disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecții la unele dintre facilitățile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România, potrivit agenției RIA, citată de Reuters și preluată de Agerpres.