Politică

Cristian Terheș (AUR): România trebuie să primească daune de la UE pentru Schengen. De 33 de ani, din păcate, actuala clasă politică nu a mai ținut cu poporul

Cristian Terheș la prezentarea programului de guvernare al AUR – Recconstruim România

Vă salut pe toți și vă mulțumesc pentru faptul că v-ați răpit astăzi câteva clipe să veniți nu doar să ne ascultați, ci și să fim împreună. Pentru că să știți că unirea românilor începe nu de sus, ci începe de jos. Dacă dorim cu adevărat să fim un start demn, dacă dorim cu adevărat să fim o națiune respectată în România, în Europa, să spun în contextul actual și în lume e important să arătăm unitate și să știți că această unitate începe de jos, iar exemplul pe care l-ați dat astăzi venind și din Sălaj și din județele învecinate, să fiți astăzi cu noi împreună. Cred că merită un rând de aplauze, în primul rând pentru dumneavoastră.

Unii întreabă, mai mă întreabă și pe la Bruxelles, zice băi, voi acolo în Sălaj, zice există județul ăsta pe hartă? Există! Și să știți că a dat oameni politici foarte mari și pentru Transilvania, și pentru România. Acuma multă lume cunosc pe Maniu și Coposu. Există însă un alt om politic care de fapt a trasat direcția nu doar pentru Maniu și Coposu, ci pentru tot ceea ce înseamnă mișcarea de eliberare națională a românilor transilvăneni. Și mă gândesc la Simion Bărnuțiu. Simion Bărnuțiu care își doarme somnul cel de veci la vreo 20 de kilometri de noi, în localitatea Bocșa. Iar dacă mergeți pe direcția Zalău-Cluj, o să vedeți Fântâna Gorgani. Și când am venit să candidez pentru alegerile europarlamentare, am vorbit cu conducerea de atunci a județului. Zic nu e normal să treacă mii de mașini zilnic pe lângă fântâna respectivă și să nu fie un semn care să spună cuiva, poate curios văd ce se întâmplă acolo, că văd un steag, pentru că la acea fântână a murit în drumul spre casă de la Iași, într-o caleașcă pusă la dispoziție de Alexandru Ioan Cuza.

Simion Bărnuțiu a venit și a dorit să moară acasă. Și vedeți, din păcate, acest dor pe care și Simion Bărnuțiu l-a avut în secolul XIX de a se întoarce acasă îl avem și astăzi, exact cum ați văzut în clipul de la introducere. Zeci de mii de sălăjeni și milioane de români pe care îi întreb în afara României. Eu am stat 17 ani în afară și știu cum e. Când eu întrebam unul pe altul, nu ziceam când te duci în România? Întrebarea era când te duci acasă, indiferent câte case ai avea, apartamente, bunuri, nu contează pe lumea asta, doar un loc e acasă.

Iar dincolo de programul politic al Alianței AUR, vi s-au explicat câteva repere ale acestui program. Cel mai important lucru este să redăm România românilor, astfel încât cei plecați să se întoarcă, iar cei rămași să nu mai plece. Pentru că asistăm astăzi nu doar la fluxul, să zic, a milioane de români care, din păcate, datorită politicilor publice proaste din ultimele decenii, ar trebui să își ia lumea în cap. Dar ajung bieții români și lucrează în afara României, deseori pe bani de nimic, ca să facă plusvaloare economică în țările respective, să trimită bani acasă la soție, la copii, la părinți, la bunici, ca ei să poată cumpăra din magazine. Și o să auziți pe vorbitorul de după mine, pe domnul Fițiu, care vă va explica chestiunile legate de agricultură să cumpere pe banii lor produsele făcute de alții și vândute în magazinele noastre pentru a reda demnitate românilor și demnitate României.

E imperativ ca la nivel european, în momentul în momentul de față, să arătăm în primul rând că suntem uniți și știm cu adevărat ce vrem. Suntem în Zalău astăzi. Ați intrat pe sub gangul ăsta. Când vă întoarceți, când ieșiți de la acest eveniment, o să vedeți în fața dumnevoastră o statuie. Noi am copilărit cu ea. Când eram copii, fugeam. Poate ați văzut statuia asta a lui Wesselényi? Vă invit să vă uitați cu atenție la posturile celor două personaje din statuie. Îl ai pe de-o parte pe baronul Wesselényi, care stă mai sus, îmbrăcat cu cizme, e tras la patru ace și în fața lui iobagi români. Românul e îmbrăcat în opinci, cu suman, cu gum, cu suman, cu gubă pe el. Părul, dacă vă uitați cu atenție, e dat peste cap. Are în spatele părului un piaptăn. Era specific iobagilor români și vedeți cum Wesselényi pune mâna pe umăr cumva să îl ridice, că da, într- adevăr, deși a fost unul dintre primii grofi maghiari care i-a eliberat pe români de pe moșii, dar am depășit acea perioadă istorică.

Simion Bărnuțiu spunea la 1848: Țineți cu poporul, ca să nu rătăciți. De 33 de ani, din păcate, actuala clasă politică nu a mai ținut cu poporul și nu s-a comporta nici măcar ca acest baron Wesselényi, care o ridicat pe români din iobăgie în România. Se uitau către români și nu să-i ridice, ci eu împresurat, eu apăsat.

Exact cum vi s-a vorbit despre multele taxe pe care le plătim și astăzi. Dar când s-au întors cu fața către străini, în loc să stea drepți și să-i privească pe străini de la egal la egal, nu de sus și nu de jos, am stat în genunchi. Și din pacate, asta e politica publică și politica externă pe care România o poartă de câțiva zeci de ani. Pentru a schimba această atitudine e imperativ ca în 2024 patrioții conservatori să preia frâiele României. Vedeți deja ce se întâmplă în foarte multe țări vest europene. Las deoparte Ungaria și Polonia. Dar, ați văzut Italia, Finlanda, Suedia. În două săptămâni va urma Spania. Dar ați văzut ce s-a întâmplat și în Olanda. Multă lume vine la mine de pe facebook. Știți ce am zis? Și votul meu contează. E exact ce vor ceilalți să vă spună. Tu nu contezi, ești prea mic. Dar eu vin și vă spun că fiecare dintre dumnevoastră contează. În Olanda a câștigat în urmă cu două luni de zile un partid la alegerile regionale de la douăzeci și ceva la sută. Partidul fermierilor. Într-un an de zile sau ridicat. Un an și două luni de la unu la sută la 20 la sută, pentru că guvernul din Olanda vrea să ia pământurile oamenilor. Păi cu atât mai mult noi, care de zeci de ani, exact cum am spus și antevorbitorii mei, din cinci zile pe săptămână, un român lucrează două pentru stat și a treia pentru TVA. Nebunie!

Ați auzit de expresia robotica!? Vine de la robotă. Era o obligație de muncă pe care iobagi o aveau.

Am depășit timpurile alea, dar Simion Bărnuțiu mai spunea ceva la 1848. Este imperativ ca românii să se supună legilor făcute de cei aleși de către români. Ceea ce în 1848 nu se întâmpla. Erau străinii care făceau legile și care se aplicau și pentru români. Situația aceasta va trebui să se schimbe în 2024. Se vorbește astăzi, ați văzut, cred, situația cu Schengenul când România a intrat în Uniunea Europeană, a căzut de acord, împreună cu toate statele membre deja ale Uniunii Europene, să respecte o serie de obligații. Problema este că celelalte țări nu s-au ținut de obligațiile care țineau de ele să respecte și drepturile noastre. Din 2011, România trebuia să fi intrat deja în Schengen.

Unii mai vor ceva. Portul și alea nu se dau. Nu mai dăm nimic. UE trebuie să plătească României pentru Schengen. Exact asta am votat în Parlamentul European săptămânile trecute și se va vota definitiv peste două săptămâni. E timpul pentru fiecare dintre dumnevoastră și prietenii dumneavoastră, familiile dumnevoastră să conștientizeze că România pe care o doriți și o dorim cu toții și pentru noi și pentru viitorul copiilor noștri începe de la fiecare dintre noi. Fiecare e important acolo unde suntem. Să vorbească cu cei din jurul nostru și, înainte de toate, să le dea speranță.

Pentru că de ani de zile am auzit celebra și odioasa expresie ”Nu se poate!”. Absolut orice e negativ se întâmplă în România. Oamenii politici români vin și spun că Bruxelles-ul ne cere. Dar gândiți-vă că la 1948, când au fost oameni politici care și-au riscat capul ca să petiționeze împăratul, că de aici i s-a tras și lui Horia, Cloșca și Crișan, când s-au răsculat ca să ceară drepturi pentru românii din Munții Apuseni. Păi, înainte de a se răzvrăti, moții au trimis depeșă la împăratul Austriei, pe care le-a ignorat. Ori noi avem astăzi pîrghiile în legi, în tratate care trebuie doar folosite, să poți să respecți cu demnitate națiunea și să îi aperi interesele. S-a vorbit de antevorbitorii mei despre chestiunea energiei.

Avem un proiect pe care Alianța, Aur-ul, îl are cu privire la securitatea și nu doar securitatea, ci și suveranitatea energetică. Gândiți-vă la o chestiune foarte simplă ce faceți în fiecare zi? Mâncați de două trei ori pe zi, dacă nu sunteți pe dietă. Mă gândesc la al doilea lucru pe care îl facem, aprindem becul. 75% din mâncarea pe care românii o consumă astăzi în România este mâncarea adusă din afară. 20% din consumul de curent pe care România îl consumă astăzi vine din afara României, pentru că din capacități de producție a energiei electrice pe care le-am avut în anii 90 nu doar să ne acopere necesarul de consum, când aveam industria aia pe care ați văzut-o toată prădată acuma, aveam la momentul respectiv suficiente capacități, capacități de producție, nu doar să producem pentru noi, ci să dăm și la alții. Astăzi, în 2023, România importă 20 la sută din energia electrică și puteți intra pe site-ul Transelectrica.ro și vedeți la secundă cât consumă România și cât aduce din afară. Întrebarea este de ce s-au distrus capacitățile de producție energetică a României și minele?

Am fost la începutul anului 2021 la mina Lupeni din Hunedoara. Ți se rupe inima. Au distrus tot. De ce nu s-au finalizat proiectele începute în perioada comunistă? Pentru că în felul ăsta ții o națiune întreagă în iobăgie. Gândiți-vă dacă în fiecare zi când am aprins becul, banii îți merg lanț în fiecare zi în care mănânci 75% din mâncarea pe care o mănânci îți vine de la alții. Ieri spuneam la Baia Mare că a doua țară din lume exportatoare de alimente este Olanda. România are de 474 la sută mai mare teritoriu decât Olanda. Unde suntem noi? Vă dați seama ce potențial ar fi pentru această țară dacă ar fi condusă de oameni patrioți care se pun să pună în prim plan interesul națiunii române și al țării. Acest interes însă se manifestă pe plan intern prin toate aceste politici publice pe care le-ați auzit, dar și pe plan extern, printr-o atitudine corectă. 60 și ceva către 65 la sută din legile în momentul de față care trec prin Parlamentul României sunt legi care pun în aplicare diversele acte normative trecute la nivel european. Câți dintre voi ați fost ascultați atunci când Comisia Europeană, celebra Ursula von der Leyen, a venit și a spus trebuie să cumpărăm miliarde de doze de vaccinuri cu 7 și ceva miliarde de euro, circa 10/20 pe cap de locuitor din UE. Cine a fost întrebat? Nimeni.

Săptămâna aceasta s-a dus faraonul Iohannis la întâlnirea Consiliului și Comisia Europeană spune: Am rămas fără bani. Nu mai au buget, deși bugetul Uniunii Europene e pe șapte ani.

În trei ani de zile o trimit la buget, o ducem, mai ne trebe bani să aducă ea. De ce trebuie puse taxe, plus biruri în plus pe oameni ca ea să aibă mai mulți bani și după aia să împartă cum ea dorește? Și remarcați ce s-a întâmplat. Cel puțin în ultimii patru ani. Fondurile europene au fost date cu diverse condiționări. Le place lor să spună închideți minele, închideți termocentralele. Nu uit niciodată întâlnirea din februarie 2020, când guvernul de atunci, condus de Ludovic Orban, a venit în prima sa vizită la Bruxelles și a cerut o întâlnire cu toți europarlamentarii. Și evident că ne-am dus, pentru că aici nu e o chestiune de afiliere politică, e chestiune de a ajuta țara. Și la întâlnirea respectivă am fost singurul care a ridicat problema așa numitului green deal, Pactul verde european. Și spuneam de atunci și i-am spus și lui, domnule, nu acceptați în numele statului român condiționările din acel pact, pentru că veți distruge industria românească și veți sărăci românii. Răspunsul lui a fost: România zice, va primi, citez, 750 de milioane de euro pentru fondul de tranziție justă. Și zic: justă tranziție. Vreți să faceți, zice îi reprofilăm pe mineri. UE vrea ca minerii să facă agroturism. Mi-s nebuni. Cum să faci agroturism? Mergeți pe Valea Jiului și peste tot pe unde am fost. Păi ce faci ca țară, când închizi tot, ați văzut? Între timp a închis termocentrala Mintia anul trecut și urmează Complexul Energetic Oltenia, care dă în momentul de față 20 la sută din câtă producție de energie face România și tot nu-i suficientă.

Și atunci vin și te întreb: e normal pentru România și pentru noi, ca națiune, să vină să ți se condiționeze, să ți se ceară bani la nivel european și după aia, când ți se dau banii înapoi, să ți se dea cu condițiile lor. Eu zic că nu-i normal, dar toate aceste lucruri pot fi repuse în ordine. Dacă România are o clasă politică care știe să-și reprezinte interesele și să lupte pentru ele, și eu zic că avem astfel de modele nu doar la nivel național, dar chiar și aici, în Sălaj, exemplul lui Simion Bărnuțiu, exemplul lui Pop Gheorghe de Băsești, mă rog, când Băsești era parte din Sălaj, în perioada respectivă, Maniu, Coposu și alții au fost exemple care ne-au arătat fiecare dintre noi că demnitatea și suveranitatea României e în primul rând să apără prin oameni politici care pun în prim plan interesul și doar interesul națiunii române.

De aceea, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să înțelegeți miza alegerilor din 2024, care vor începe cu alegerile europarlamentare. Opțiunea e foarte simplă, exact cum a spus-o și Simion Bărnuțiu la 1948: Libertate sau sclavagism, suveranitate sau vasalitate? Eu vă invit ca împreună cu ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră, să alegem împreună o clasă politică care cu adevărat să țină cu poporul și să nu rătăcească. Mulțumesc!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button