Politică

Crește PIB-ul, dar nu prea producem nimic! Trăim din importuri: deficitul balanței comerciale a ajuns la 34,1 miliarde euro

Economia românească se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește nivelul excesiv al importurilor, ceea ce pune în pericol echilibrul balanței comerciale. Anul trecut, România a importat o sumă colosală de 126,1 miliarde de euro, o cifră care ar trebui să ne dea de gândit și să ne determine să luăm măsuri urgente.

Într-o declarație critică, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, subliniază importanța înțelegerii acestei cifre de către public și necesitatea unei transparențe din partea statului. Cu toate acestea, se pare că autoritățile evită să aducă în atenția cetățenilor informații relevante cu privire la brandurile și produsele importate în țară.

Cifrele impresionante ale deficitului balanței comerciale ridică semne de întrebare cu privire la direcția economiei românești. Deficitul comercial a crescut alarmant, ajungând la 34,1 miliarde de euro, față de 28,3 miliarde de euro în anul precedent și cu mult peste nivelurile înregistrate acum câțiva ani (23,7 miliarde de euro în urmă cu doi ani și 8,7 miliarde de euro în 2015).

Este adevărat că există semne pozitive în ceea ce privește creșterea numărului de societăți și a cifrei de afaceri. Însă acestea nu reușesc să compenseze problemele cauzate de dependența excesivă de importuri. Creșterea de 45-50.000 de societăți care depun situațiile financiare la organele fiscale an de an și profitul în creștere de 41,7 miliarde de euro (reprezentând peste 10% din cifra de afaceri) nu sunt suficiente pentru a rezolva această problemă.

Situația ne alarmează în special din perspectiva modului în care gândesc autoritățile. Statul pare să ignore faptul că nu putem produce într-o măsură suficientă pentru a satisface nevoile noastre de consum. Această dependență excesivă de importuri reprezintă o amenințare reală pentru economia românească și trebuie abordată cu seriozitate. Se pare că liderul AUR, George Simion, a avut din nou dreptate. Sistemului nu îi place când cineva spune adevărul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button