Politică

Crește numărul de posturi la Departamentul eternului László Borbély cu sprijinul PSD

Guvernul va discuta azi un proiect de act normativ privind modificarea și completarea HG privind înființarea, organizarea și funcționarea Departamentului pentru dezvoltare durabilă.

Cabinetul Ciolacu va adopta în ședința de azi o propunere de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 313/2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Modificarea vizează creșterea numărului de posturi de la 20 la 23.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, condus de politicianul UDMR László Borbély , are o serie de atribuții importante, inclusiv coordonarea implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă (SNDDR) 2030, elaborarea și implementarea politicilor publice în domeniul dezvoltării durabile, precum și reprezentarea României în raporturile cu organismele internaționale.

În ultimii ani, Departamentul a primit noi responsabilități, inclusiv coordonarea implementării Planului de Acțiune pentru Strategia Națională privind Economia Circulară și a altor proiecte importante.

Aceste responsabilități suplimentare au dus la creșterea volumului de muncă al Departamentului, ceea ce a făcut necesară suplimentarea numărului de posturi.

Impact

Creșterea numărului de posturi va permite Departamentului să-și îndeplinească mai eficient sarcinile. În special, va contribui la:

  • Coordonarea mai eficientă a implementării SNDDR 2030
  • Elaborarea și implementarea unor politici publice mai coerente în domeniul dezvoltării durabile
  • Reprezentarea mai eficientă a României în raporturile cu organismele internaționale.

Creșterea numărului de posturi la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este o măsură necesară pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale României, se spune în proiectul de act normativ.

Modificările preconizate vizează creșterea numărului de posturi de la 20 la 23, exclusiv demnitarul și posturile aferente cabinetului acestuia. La nivelul Aparatului de lucru al Guvernului, respectiv în cadrul Secretariatului General al Guvernului au fost identificate trei posturi care pot fi mutate în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Astfel:

– un post temporar vacant, funcție publică, al cărui titular are raportul de serviciu suspendat în baza dispozițiilor art. 512 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 515 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare. Pentru acest post se propune modificarea raportului de serviciu, cu acordul titularului postului, exprimat în temeiul art. 512 alin. (3) teza finală din Codul administrativ și mutarea acestuia cu repartizarea postului în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, în conformitate cu prevederile art. 507 alin. (6) din Codul administrativ;

– un post temporar vacant, personal contractual pe perioadă nedeterminată, al cărui titular are raportul de muncă suspendat în temeiul art. 50 lit. i) din Codul muncii, pentru care, prin acordul părților, în temeiul art. 41 alin. (1) din Codul muncii, se propune modificarea raportului de muncă prin schimbarea locului muncii, respectiv mutarea acestuia cu repartizarea postului în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

– un post ocupat, personal contractual pe perioadă nedeterminată, pentru care, prin acordul părților, în temeiul art. 41 alin. (1) din Codul muncii, se propune modificarea raportului de muncă prin schimbarea locului muncii, respectiv mutarea acestuia cu repartizarea postului în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Cine este László Borbély

László Borbély a fost parlamentar, ministru, secretar de stat din partea UDMR.

După formarea Guvernului Tăriceanu, László Borbély a fost numit în funcția de ministru delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului (29 decembrie 2004 – 5 aprilie 2007). După remanierea guvernului prin înlăturarea miniștrilor membri ai Partidului Democrat, funcția lui Borbély este desființată, el fiind numit la data de 5 aprilie 2007 ca ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și locuințelor (minister format prin contopirea Ministerului Integrării Europene condus de Anca Boagiu cu structura ministerială condusă anterior de Borbély).

La data de 5 aprilie 2012 a demisionat din funcția de ministru al apelor, pădurilor și mediului. Interimatul a fost preluat de Mihai Răzvan Ungureanu.

În martie 2017, după ce UDMR nu l-a mai menținut pe listele pentru Legislativ, Laszlo Borbely a fost numit consilier de stat în aparatul premierului Sorin Grindeanu, în fruntea Departamentului de Dezvoltare Durabilă, pe care continuă să-l conducă și azi, deși UDMR nu mai este la putere.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button